Bilbao menamatkan penantian Sepanyol di pentas Tour de France yang terik

Donna

ISSOIRE (Perancis), 12 Julai — Pello Bilbao memenangi peringkat 10 yang panas dan berbukit bukau dalam Tour de France semalam, menjadi pemain Sepanyol pertama dalam tempoh lima tahun memenangi peringkat dalam perlumbaan basikal terbesar dunia.

Pesaing utama untuk merebut gelaran keseluruhan melepasi garisan bersama hampir tiga minit selepas Bilbao. Anda perlu kembali ke 2018 dan kemenangan Omar Fraile untuk kemenangan terakhir oleh pelumba Sepanyol.

Bilbao mendedikasikan kemenangan itu kepada Gino Maeder, rakan sepasukannya di Bahrain Victorius yang meninggal dunia bulan lalu selepas kemalangan dalam Jelajah Switzerland.

“Saya terpaksa melakukannya untuk Gino,” kata Bilbao.

Maeder, seorang pelumba Switzerland berusia 26 tahun, terjun ke dalam gaung ketika bersaing dalam perlumbaan rumahnya pada Jun, dan meninggal dunia akibat kecederaannya sehari kemudian.

“Dia seorang yang hebat dan kami cuba menghormati legasinya dengan kerja amal — ini adalah projek kami untuk mengingatinya, dan bukan hanya dengan sukan,” kata Bilbao.

Dia gembira dengan kemenangan pertama peringkat Jelajahnya.

“Ia satu perasaan yang luar biasa, saya telah menunggu bertahun-tahun untuk ini,” katanya. “Ia adalah impian untuk menang di tempat sendiri kerana kami bermula di Bilbao.

“Saya bernasib baik peringkat ini datang selepas hari rehat, tetapi hari cuti bermakna saya terhidrat sepenuhnya.”

Pemain Sepanyol itu mengetuai pengejaran untuk menjejaki Krists Neilands dari Latvia, yang kelihatan bersedia untuk membuat dua peringkat berturut-turut untuk Israel-Premier Tech sebelum dia akhirnya ditangkap oleh pengejaran enam orang.

Keadaan yang mendesis

Dalam larian sejauh 167km dari taman hiburan Vulcania bertema gunung berapi yang ditakrifkan sebagai salah satu peringkat Jelajah yang paling indah, peloton itu bekerja di atas lima bukit ke perkampungan Issoire di Auvergne.

Pek itu berpecah kerana keadaan yang teruk di kawasan terdedah di lereng bukit separa sepi di sepanjang garis sesar tektonik Puy de Dome.

Juara bertahan Jonas Vingegaard mengekalkan pendahuluan 17 saat dalam kedudukan keseluruhan tetapi tempat kedua Tadej Pogacar memaksa pemain Denmark itu mengejarnya di awal pentas.

Vingegaard berkata dia gembira untuk pasukan Bahrain.

“Saya rasa untuk mereka hari ini dan untuk keluarga Gino. Saya gembira melihat mereka bermain dengan baik, saya rasa mereka melakukannya untuk Gino,” katanya.

Pogacar sendiri kelihatan lega kerana pentas sudah tamat.

“Pasukan melakukan kerja yang hebat untuk memastikan saya tenang,” kata pemain Slovenia itu, yang tidak seperti Vingegaard, tidak menyukai haba yang melampau.

“Selepas itu hari rehat kelihatan seperti lama dahulu,” kata Pogacar.

Neilson Powless dari Amerika juga memegang jersi polka dot untuk mata pendakian terbanyak dan kemungkinan akan melakukannya sekali lagi hari ini.

“Kami perlukan hari itu cuti. Saya tidak melakukan apa-apa, dan anda sepatutnya melihat berapa banyak air yang diambil hari ini,” kata Powless.

Penunggang mengambil antara 12 dan 15 bidon air setiap satu untuk kekal terhidrat semasa peringkat membakar.

Jasper Philipsen mengekalkan jersi hijau menjelang peringkat 11, yang menawarkan pemain pantas pasukan Alpecin Belgium itu peluang untuk memenangi peringkat keempat.

“Saya meletakkan ais di dalam rompi saya sepanjang hari, ia adalah soal penghidratan tetapi mereka cuba sedaya upaya untuk memastikan kami sejuk juga,” kata Philipsen.

“Kami hampir mengejar pelarian, kami mengurangkan jurang kepada dua minit tetapi esok hari lain dan gol adalah kemenangan keempat.” — AFP

Related Post

Leave a Comment