‘Biasakan kami’: Ratu seret Korea Selatan memperjuangkan hak LGBTQ

Donna

SEOUL, 1 Julai — Ratu seret Taufan Kimchi telah merobek pemandangan kehidupan malam Seoul seperti nama meteorologi mereka selama sedekad, sebahagian daripada komuniti LGBTQ yang sedang berkembang memperjuangkan hak mereka di Korea Selatan yang konservatif dari segi sosial.

Ia bukan imej K-pop yang Korea Selatan biasanya tayangkan kepada dunia.

Perkahwinan gay diharamkan di negara ini, tekanan sosial membuatkan ramai orang terkurung di dalam almari, dan sambutan tahunan Pride menarik penentangan yang diketuai Kristian.

Tetapi perubahan akan datang. Taufan Kimchi memberitahu AFP apabila mereka mula-mula pergi ke Seoul Pride lebih sedekad yang lalu hanya beberapa ratus orang yang berada di sana.

Lebih daripada 150,000 dijangka hari ini, menurut penganjur, walaupun tindak balas rasmi semakin meningkat.

Sambutan tahun ini, salah satu yang terbesar di Asia, telah dinafikan kebenaran untuk menggunakan plaza pusat ibu negara untuk acara utama hari ini, dengan kumpulan Kristian merebut tempat utama sebaliknya.

Pihak berkuasa Seoul secara rasmi menyalahkan pertembungan penjadualan, tetapi Datuk Bandar konservatif Oh Se-hoon berkata pada bulan Jun dia “secara peribadi tidak bersetuju dengan homoseksual”.

Peristiwa yang sama di bandar selatan Daegu pada Jun lalu menjadi pergaduhan polis selepas pegawai cuba menghalang sambutan Pride.

Hampir satu perempat daripada penduduk Korea Selatan beragama Kristian dan kira-kira 40 peratus penggubal undang-undangnya adalah Protestan, menurut angka gereja.

Ramai evangelis menentang hak gay, dan beberapa ahli politik sanggup mencabar lobi agama.

Taufan Kimchi, juga dikenali sebagai aktivis dan artis Heezy Yang, berkata Korea Selatan perlu membiasakan diri dengan idea bahawa golongan LGBTQ adalah sebahagian daripada masyarakat.

“Kami berada di mana-mana, jadi perlu ada acara LGBTQ di mana-mana dan kami harus kelihatan di mana-mana,” kata Yang AFP.

Korea Selatan perlu “biasa dengan kami di mana-mana dan melihat kami di mana-mana”, kata mereka.

K-Pop lwn. Realiti –

Adegan K-pop Korea Selatan telah membawa sebilangan besar bintang lelaki yang berpakaian kemas, memakai alat solek, sukan perhiasan — tidak kurang dari tujuh ahli kumpulan mega BTS — ke pentas global.

Industri televisyen negara yang berkembang pesat juga telah menampilkan watak gay dalam K-drama popular dan tahun lepas menayangkan rancangan temu janji realiti LGBTQ.

Tetapi apa yang berlaku dalam media arus perdana tidak selalu mencerminkan realiti, kata Yang, dengan perkahwinan sejenis masih haram dan diskriminasi berdasarkan orientasi seksual masih berleluasa dan tidak diharamkan secara rasmi.

“Saya melihat orang LGBTQ, termasuk drag, lebih banyak disertakan di TV, video muzik K-pop dan beberapa rancangan TV, tetapi mereka adalah bahagian yang sangat kecil dalam pengeluaran,” kata Yang.

“Apabila media Korea dan orang Korea secara umum bercakap tentang seretan… mereka cenderung hanya menggambarkan seretan sebagai bentuk seni, sebagai genre persembahan, (mengabaikan) sejarahnya dan maksudnya.”

Tiago Canario, seorang sarjana kajian budaya visual di Universiti Korea, bersetuju bahawa budaya seret hanya digunakan secara terpilih.

Estetika seret telah “terbukti menguntungkan, jadi lebih ramai orang terlibat dengan mereka,” katanya AFPtetapi “itu tidak bermakna mereka yang terpinggir yang mencipta mereka diraikan”.

Ratu seret seperti Serena, yang merupakan sebahagian daripada kolektif Susu Neon, yang mempunyai 100,000 pengikut di saluran YouTube mereka, telah beralih ke media sosial untuk berhubung dengan golongan muda LGBTQ Korea Selatan.

“Kehadiran dalam talian adalah penting, terutamanya dalam masyarakat konservatif Korea” sebagai satu cara untuk menunjukkan kepada golongan muda, terutamanya di kawasan luar bandar, bahawa “orang seperti saya – wanita trans melakukan drag – wujud”, kata lelaki berusia 37 tahun itu.

Drag Queens adalah Pejuang

Perayaan aneh sering menjadi sasaran kumpulan agama, yang telah membaling botol air dan menghina secara lisan para perarakan Pride dan cuba menghalang laluan mereka dengan berbaring di jalan.

Yang Sun-woo, ketua jawatankuasa penganjur Festival Budaya Queer Seoul, berkata tidak membenarkan Pride tahun ini menempah plaza bandar Seoul adalah keputusan pentadbiran yang mendiskriminasikan.

“Dalam negara demokrasi, tidak pernah ada perayaan aneh yang tertakluk kepada tahap penindasan seperti itu,” kata Yang Sun-woo.

Heezy Yang berkata Seoul Pride pertama pada tahun 2000 hanya mempunyai kira-kira 50 peserta.

“Sangat baik untuk melihat Korea berubah daripada tidak mempunyai komuniti atau adegan kepada mempunyai sesuatu yang kecil tetapi bermakna dan ketat serta berkait rapat,” kata mereka.

Raja seret dan permaisuri telah “wujud dalam sejarah di mana-mana, dan apabila orang-orang ini semakin kelihatan, apabila mereka naik ke atas pentas atau pergi ke protes, maka mereka membuat kenyataan: bahawa mereka sedang berjuang”. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment