Betapa besar teknologi menerima pengguna kurang upaya

Donna

NEW YORK, 25 Jun — Terkubur di bawah gembar-gembur revolusi kecerdasan buatan, teknologi besar secara senyap-senyap melancarkan perkhidmatan untuk orang kurang upaya yang diharapkan akan mendorong transformasi yang lebih besar untuk pelanggan.

Apple dan Google menerajui bidang ini, memanfaatkan penderia dan kamera telefon pintar terlaris mereka yang membolehkan pengguna mengedit, meningkatkan dan menambah baik foto dan audio mereka.

Antara pengumuman terkini, Apple melancarkan ciri Ucapan Langsungnya pada bulan Mei yang menggunakan pembelajaran mesin — istilah yang digunakan Apple untuk AI — untuk mencipta semula suara pengguna.

Ideanya adalah untuk membenarkan orang yang berisiko kehilangan keupayaan untuk bercakap menaip mesej dan meminta mereka membaca dalam suara semula jadi mereka.

Sementara itu, Google sedang menguji peningkatan kepada apl Lookoutnya, sebuah program yang menerangkan imej kepada orang buta dan mereka yang mengalami masalah penglihatan.

Versi baharu, kata Google, akan menggunakan AI untuk mengenal pasti objek tanpa memerlukan pelabelan.

‘Pemotongan kerb’ digital

Kedua-dua firma berminat untuk menggambarkan ini sebagai norma.

“Kami cuba dan meluangkan banyak masa, awal dan kerap,” Sarah Herrlinger, yang mengetuai projek kebolehcapaian Apple, memberitahu AFP semasa acara teknologi baru-baru ini di Paris.

Apabila ditanya tentang proses di sebalik membangunkan produk seperti Vision Pro – set kepala yang dilancarkan pada awal bulan ini – dia berkata ideanya adalah “untuk memastikan bahawa, apabila kita berada pada tahap membuat pengumuman seperti itu, kita boleh katakan kami telah memikirkan perkara ini”.

Ketua kebolehcapaian Google Eve Andersson membuat perkara yang sama, memberitahu AFP beratus-ratus orang bekerja sepenuh masa untuk kebolehaksesan di syarikat itu.

“Apa yang lebih penting ialah kami menjangkakan kebolehcapaian menjadi bahagian teras dalam tugas setiap orang yang mencipta produk,” katanya.

Sekiranya terdapat percanggahan antara pendekatan firma, ia lebih menekankan daripada praktikal.

Walaupun Herrlinger menekankan ketegasan penyasaran Apple, Andersson berminat untuk bercakap tentang cara ciri sedemikian akhirnya meningkatkan kehidupan semua orang.

Dia menyifatkannya sebagai “potongan kerb” digital, idea yang dinamakan sempena inisiatif menurunkan sekatan jalan di kaki lima yang pada mulanya bertujuan untuk membantu pengguna kerusi roda tetapi juga membantu orang yang mempunyai kerusi tolak, basikal atau mereka yang membawa apa-apa yang janggal.

Andersson memetik pemotongan kerb digital seperti autocorrect, autolengkap dan perisian pengecaman suara.

“Banyak daripada ini pada asalnya dibangunkan sebagai teknologi kebolehaksesan yang kini hanya meningkatkan produktiviti, untuk kita semua,” katanya.

‘Realiti pasaran’

Google dan Apple adalah antara jenama yang paling terkenal di planet ini dan kedua-duanya menerangkan cara mereka membangunkan ciri kebolehaksesan dengan mengumpulkan maklum balas daripada sejumlah besar pengguna mereka.

Mereka juga antara firma terkaya, jadi mereka boleh membuat butiran terperinci dalam perancangan produk mereka.

Herrlinger berkata Apple telah bekerjasama rapat dengan Team Gleason, sebuah badan amal yang ditubuhkan oleh bekas pemain bola sepak Amerika Steve Gleason yang didiagnosis dengan amyotrophic lateral sclerosis (ALS), penyakit yang jarang berlaku, tidak boleh diubati dan melemahkan.

Apple bekerjasama dengan asasnya untuk memastikan produknya berkesan untuk mereka yang menghidap ALS.

Tetapi Apple dan Google bukan satu-satunya yang membangunkan teknologi kebolehaksesan – ketersediaan model AI yang meluas telah mencetuskan kreativiti yang besar.

Microsoft telah membangunkan SeeingAI, yang menerangkan foto untuk orang cacat penglihatan, dan terdapat banyak syarikat permulaan dalam bidang ini.

Firma Perancis Sonar Vision sedang membangunkan teknologi untuk membimbing orang cacat penglihatan di sekitar bandar, dan Equally AI memanfaatkan bot ChatGPT untuk meningkatkan kebolehcapaian tapak web.

Manuel Pereira dari persatuan Valentin Hauy Perancis, yang berkempen untuk kebolehcapaian yang lebih besar, menganggap AI berpotensi memberi lebih autonomi kepada orang buta dan cacat penglihatan.

Tetapi dia mempunyai amaran untuk syarikat-syarikat di lapangan.

“Jika kita jatuh ke dalam model ekonomi yang menekankan keuntungan, pintu boleh ditutup secepat ia dibuka,” katanya.

Andersson Google membuat perkara yang bertentangan, mengatakan kesedaran bahawa satu bilion orang hidup kurang upaya telah menyentak syarikat untuk menyedari apa yang boleh bermakna ini untuk keuntungan mereka.

“Ia adalah realiti pasaran, tidak setiap syarikat melakukannya kerana kebaikan hati mereka,” katanya. — Studio ETX

Related Post

Leave a Comment