Bertuah kerana pulang: Membesar trans di Brazil boleh membawa maut

Donna

SAO PAULO, 1 Julai — Memakai gaun merah jambu yang sepadan dengan busur di rambutnya, Agatha yang berusia lapan tahun menunjukkan senyuman yang menafikan semua yang dia lalui sebagai seorang kanak-kanak trans yang membesar di Brazil.

Ibu Agatha, Thamirys Nunes, berkata dia masih ingat pada hari anak perempuannya, ketika itu hampir empat tahun, bertanya soalan yang telah mengubah kehidupan mereka berdua.

“Ibu, bolehkah saya mati hari ini dan kembali esok sebagai seorang gadis?”

Nunes, 33, yang tinggal di Sao Paulo, berkata dia tahu bahawa mereka berdua menghadapi jalan yang sukar di hadapan, di negara di mana diskriminasi dan bahaya yang dihadapi oleh golongan trans.

Disforia jantina dalam kalangan kanak-kanak, subjek yang sensitif di banyak tempat, adalah terutamanya di Brazil, negara paling maut di dunia untuk orang trans.

Terdapat 118 orang trans dibunuh di Brazil tahun lepas, 29 peratus daripada jumlah dunia, menurut Rangkaian Kebangsaan Orang Trans Brazil.

Politik polarisasi hanya memburukkan keadaan, di negara di mana bekas presiden sayap kanan Jair Bolsonaro (2019-2022) menjadikan serangan “ideologi jantina” sebagai isu utama dalam pilihan raya tahun lalu, dan parti konservatif memegang majoriti kuat dalam Kongres.

Nunes berkata dia bimbang setiap kali Agatha meninggalkan rumah.

“Saya takut orang akan memanggilnya aneh, memukulnya atau menganiayanya,” katanya.

“Saya rasa bertuah setiap kali dia pulang.”

Mak aktivis

Bukan mudah baginya untuk menerima Agatha seadanya, akui Nunes.

“Bukan impian saya untuk mempunyai seorang gadis trans. Saya mempunyai banyak keraguan, “katanya.

Dia masih ingat Agatha bermain dengan anak patung dan memakai anting-anting sejak dia kecil.

“Dia sentiasa tidak selesa dengan jantina yang diberikan semasa lahir,” katanya.

Seorang ahli psikologi memberitahu Nunes dia perlu “menguatkan” sisi maskulin anaknya, katanya.

Tetapi “cuba untuk menegaskan semula kejantanannya hanya menyakitinya,” katanya kepada AFP.

Oleh itu, mengatasi prasangka dan ketakutannya sendiri tentang apa yang orang akan fikirkan, Nunes memutuskan untuk membenarkan Agatha menukar namanya dan hidup sebagai seorang gadis.

Ia juga merupakan pengalaman transformatif untuk Nunes.

Hari ini, dia seorang aktivis untuk hak kanak-kanak trans dan remaja.

Tahun lepas, dia mengasaskan sebuah organisasi bernama My Trans Child, yang mempunyai hampir 600 ahli.

‘Ditinggalkan kepada Nasib mereka’

Walaupun Bolsonaro kalah dalam pilihan raya Oktober lalu, digantikan dengan pentadbiran yang lebih bertolak ansur daripada veteran kiri Luiz Inacio Lula da Silva, aktivis berkata situasi bagi orang trans masih membimbangkan.

Aline Melo, ahli organisasi Nunes, berkata keadaan semakin buruk sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Anak lelakinya, Luiz Guilherme, 14 tahun, adalah trans.

“Dia bangga dengan siapa dia. Tetapi dia tahu dia tidak boleh sentiasa menjadi dirinya sendiri apabila dia meninggalkan rumah,” katanya.

Nunes berkata kekurangan perlindungan kerajaan untuk memerangi rogol dan keganasan terhadap remaja trans adalah “tidak masuk akal.”

“Kami mahu dasar awam melindungi (kumpulan ini) yang ditinggalkan kepada nasib mereka,” katanya.

– Terpaksa meninggalkan rumah –

Celeste Armbrust masih ingat perasaannya apabila dia memeluk identiti jantinanya sendiri, matanya bersinar di bawah poni merah jambu baharunya.

“Saya berasa seperti diri saya sendiri. Saya berasa bebas,” kata gadis transgender berusia 17 tahun itu, yang memulakan terapi hormon pada usia 16 tahun — umur yang dibenarkan di bawah keputusan 2020 oleh Majlis Perubatan Persekutuan Brazil.

Dia cukup berani untuk mendedahkan identiti barunya di sekolah.

Tetapi dia takut untuk meninggalkan rumah sendirian.

“Dia takut untuk dipilih dan menderita kerananya,” kata ibunya, Claudia Armbrust.

Brazil, sebuah negara yang mempunyai 214 juta penduduk, hanya mempunyai lima pusat awam untuk membantu kanak-kanak dan remaja dalam isu identiti jantina.

Terdapat senarai menunggu yang panjang di Hospital Klinikal Universiti Sao Paulo, yang membantu kira-kira 400 kanak-kanak bawah umur sedemikian.

“Kami membantu mereka berasa difahami, ” kata ahli psikologi Larissa Todorov.

Tetapi hanya sedikit di Brazil yang mempunyai akses kepada program sedemikian, yang bergelut dengan pembiayaan yang tidak mencukupi.

Carolina Iara, 30, seorang penggubal undang-undang negeri yang terkenal yang merupakan penggubal undang-undang interseks pertama Brazil, berkata negara itu telah mencapai kemajuan sejak zaman kanak-kanaknya.

Tetapi tidak cukup, tambahnya.

“Masih ada kanak-kanak trans yang ditendang keluar dari rumah pada usia 13 tahun dan terpaksa beralih kepada pelacuran,” katanya. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment