Bertempur dengan Svitolina menyingkirkan Mertens daripada Wimbledon

Donna

Malay Mail

LONDON, 6 Julai — Bekas separuh akhir Wimbledon, Elina Svitolina meneruskan rentak cemerlangnya dalam Grand Slam selepas rehat bersalinnya apabila wildcard dari Ukraine itu menewaskan pilihan ke-28 Elise Mertens 6-1 1-6 6-1 hari ini untuk mara ke pusingan ketiga.

Svitolina, yang kembali ke jelajah itu pada April selepas kelahiran anak perempuannya pada Oktober 2022, mara ke suku akhir Terbuka Perancis bulan lalu dan terbukti terlalu bagus untuk juara lima kali Venus Williams dalam aksi pembukaan Wimbledonnya.

“Saya sangat seronok berada di gelanggang, mendapat peluang ini untuk bermain di hadapan penonton yang menakjubkan dalam acara yang begitu menakjubkan,” kata Svitolina.

“Saya akan cuba menerima apa yang akan berlaku walaupun kadangkala ada hari yang sukar. Saya tahu keluarga saya ada di sana menyokong saya dan menikmati setiap saat yang saya dapat bermain dalam acara yang menakjubkan itu.”

Pemain berusia 28 tahun itu berlumba melalui set pertama menentang pemain Belgium Mertens di belakang dua rehat servis, menunjukkan sekilas prestasi yang membawanya ke pusingan empat terakhir pada 2019, tetapi dia berdepan tugas berat pada set seterusnya selepas mara. 0-5 ke bawah.

Mertens menyamakan kedudukan pada servis, menamatkan dengan pukulan overhead yang kuat, tetapi bekas pemain nombor tiga dunia, Svitolina menerkam dalam penentuan untuk mematahkan permainan kedua hasil pukulan kilas yang melepuh di garisan.

“Di atas rumput ia (perubahan momentum) boleh berlaku dan anda perlu menerimanya dan teruskan,” kata Svitolina.

“Saya bermain dengan sangat baik pada set pertama dan Elise kembali dengan sangat kuat, melakukan servis dengan baik. Saya baru kehilangan momentum saya tetapi pada set ketiga saya cuba menggerakkan kaki saya lebih cepat sedikit dan inilah saya.”

Dengan momentum kembali pulih, Svitolina menahan keberanian untuk menutup kemenangan dan mengatur pertembungan dengan pemain Amerika Syarikat Sofia Kenin selepas bekas juara utama itu menewaskan pemain China Wang Xinyu 6-4 6-3.

“Saya benar-benar bersyukur atas peluang ini di tempat pertama dengan wildcard dan kini saya berada di pusingan ketiga,” tambah Svitolina. “Rasanya luar biasa.” — Reuters

Related Post

Leave a Comment