Bertatu dan menang: Lima perkara mengenai juara Wimbledon Marketa Vondrousova

Donna

LONDON, 15 Julai — Marketa Vondrousova menjadi pemain bukan pilihan pertama memenangi gelaran wanita Wimbledon dalam era Terbuka apabila mengalahkan Ons Jabeur hari ini.

AFP Sport melihat lima perkara yang perlu diketahui tentang pemain kidal Czech itu:

Kawan zaman kanak-kanak hingga kekasih hati

Vondrousova berkahwin dengan pengurus projek IT Stepan Simek di Prague pada Julai 2022. Pasangan itu telah mengenali antara satu sama lain sejak kecil dan berpacaran selama tujuh tahun sebelum perkahwinan mereka.

“Marketa selalu berkata dia jatuh cinta dengan saya sejak dia berumur 13 tahun, tetapi saya didakwa hanya perasan dia ketika dia berumur 15 tahun,” kata Simek.

“Kami berada di kem latihan, kami berlari bersama dan penderitaan di trek membawa kami bersama.”

Simek adalah 1.94 meter tinggi — 22 sentimeter lebih tinggi daripada Marketa.

“Saya tidak kisah, kecuali leher saya sakit apabila saya mahu menciumnya atau apabila saya bercakap dengannya dan perlu mendongak,” katanya.

Permainan Nama

Vondrousova telah mengekalkan nama keluarganya dalam tenis selepas perkahwinannya.

“Saya tidak mahu melepaskannya, kerana ayah saya yang membawa saya bermain tenis. Dan semua orang mengenali saya di bawah nama ini,” katanya.

Tetapi dia adalah “Simkova” pada semua dokumen peribadinya, yang kadang-kadang menyebabkan masalah – seorang utusan sedang mencari Puan Simkova di kelab tenisnya dan tiada siapa yang dapat mengingati bahawa itu adalah dia.

Perasaan Tinta

Vondrousova mempunyai tatu di seluruh badannya. Dia mempunyai nombor bertuah 13 tatu, dan selepas Sukan Olimpik Tokyo, di mana dia memenangi pingat perak, dia menambah lima cincin Olimpik.

“Bagi saya, ia adalah seni. Saya menghargai orang yang melakukan ini,” katanya selepas menewaskan Elina Svitolina pada separuh akhir Khamis.

‘Maky’ Hari Saya

Nama panggilannya ialah “Maky”, nama pendek yang popular untuk Marketa. Secara kebetulan, 13 Julai — hari kemenangan separuh akhir ke atas Elina Svitolina — adalah hari nama untuk Marketa (Margaret) di Republik Czech. Setiap hari dalam setahun ialah hari nama seseorang, di mana individu itu mengucapkan “Selamat Hari Nama”.

Tiada Masalah Beregu

Vondrousova mara ke pusingan ketiga beregu wanita di Wimbledon bersama rakan senegara dan rakan karib Miriam Kolodziejova, tetapi apabila Vondrousova mara ke separuh akhir perseorangan, Kolodziejova tampil dan berkata: “Jangan bermain, ia akan menjadi terlalu berat untuk anda.”

Vondrousova berkata: “Nasib baik, kami benar-benar kawan baik. Dia tidak kecewa. Kami memahami dan menyokong satu sama lain, itu bagus.” — AFP

Related Post

Leave a Comment