Bersiar-siar dalam jet, bukan pengembaraan berisiko, kebiasaan untuk pengembara kaya

Donna

NEW YORK, 27 Jun — Berpakaian jumpsuit biru dan berjuntai dari sisi bangunan pencakar langit 1,200 kaki di atas New York City, jutawan Richard Branson menggesa penonton di Twitter minggu lalu untuk menjalani kehidupan sepenuhnya dan mencuba perkara baharu.

Sebagai pengasas syarikat pelancongan angkasa Virgin Galactic, Branson adalah antara segelintir usahawan ultra kaya yang menolak had penerokaan dan pengalaman. Branson dan Virgin Group tidak segera mengulas mengenai risiko pelancongan angkasa lepas.

Beberapa jutawan melonjak ke angkasa lepas seperti yang dilakukan oleh pengasas Branson dan Amazon Jeff Bezos. Pengembara kaya lain mengembara dengan kapal selam untuk menerokai serpihan kapal laut Titanic. Lima orang yang membuat perjalanan itu minggu lepas kehilangan nyawa. Tetapi kebanyakan orang yang sangat kaya mahukan pengalaman yang kurang ekstrem, tetapi eksklusif, menurut pelabur Wall Street, jurubank, peguam dan mereka yang ingin menjual percutian eksotik.

“Orang ramai kami sudah mempunyai akses kepada hotel mewah, apa yang mereka mahukan ialah pengalaman dan pembangunan peribadi yang berbeza,” kata Alexandre Cymbalista, ketua eksekutif agensi pelancongan Brazil Latitudes Viagens.

Perjalanannya menampilkan seorang jurugambar untuk memperingati peristiwa itu dan seorang doktor untuk pertolongan cemas segera.

Geoffrey Kent, pengasas pengendali pelancongan mewah Abercrombie & Kent berusia 61 tahun, menghabiskan lebih setahun merancang perjalanan yang dipesan lebih dahulu daripada safari di Botswana ke trek Himalaya.

Untuk AS$250,000 (RM1.2 juta) hingga AS$300,000 perjalanan, Kent kadangkala mengemukakan permintaan luar biasa termasuk membantu seorang putera Arab Saudi memenuhi impiannya untuk menerbangkan pesawat ke atas dan ke luar kapal pengangkut pesawat.

Tetapi Kent berkata mod perjalanan tertentu terlalu berisiko.

Berikutan pasaran saham yang berkembang pesat dan usahawan mengeluarkan wang daripada perniagaan keluarga, barisan jutawan semakin meningkat. Credit Suisse berkata bilangan orang yang bernilai lebih daripada AS$50 juta, misalnya, berkembang lebih daripada 50 peratus antara 2019 dan 2021. Dan syarikat perkhidmatan teknologi maklumat dan perunding Capgemini menganggarkan terdapat 210,000 orang dengan lebih daripada AS$30 juta dalam bentuk bersih. bernilai di seluruh dunia.

Apabila portfolio berkembang, begitu juga permintaan untuk pengalaman — daripada tinggal di khemah mewah di rizab hidupan liar di Afrika, akses kepada pelelong Sotheby untuk menerangkan arah aliran jam tangan kepada menonton seni terkenal dunia, tanpa orang ramai.

Akses khas

Goldman Sachs, sebagai contoh, menawarkan lawatan pelanggan bernilai bersih tertinggi mereka di sekitar pameran Art Basel di Miami, yang dianjurkan oleh pakar seni dalaman Monica Heslington, yang mengetuai strategi seni dan koleksi pejabat keluarga, menurut sumber yang biasa dengan situasi itu. .

Jurucakap Goldman berkata pelanggannya pergi ke acara tahun lepas yang memfokuskan kepada artis yang pelbagai di kediaman di Muzium Rubell di Miami sebagai sebahagian daripada Art Basel.

Bank of America telah menjalin kerjasama dengan agensi pelancongan mewah Indagare untuk memenuhi keperluan mereka yang mempunyai aset lebih daripada AS$50 juta. Bank of America tidak segera mengulas.

Melissa Biggs Bradley, ketua eksekutif Indagare, menjangkakan mempunyai kira-kira 1,000 pengembara tahun ini. Untuk kira-kira AS$20,000, Indagare menawarkan penginapan selama tiga hari di sebuah hotel butik di Modena yang dimiliki oleh restoran Itali Massimo Bottura, digabungkan dengan lawatan ke ibu pejabat Ferrari dan peluang untuk memandu uji kereta tersebut.

Perjalanan ke kutub Selatan dan Utara sedang popular, serta tempat terpencil seperti Mongolia untuk memburu helang dengan suku nomad, katanya.

Risiko yang lebih rendah

Memandangkan usahawan dan pengurus wang menjalankan hobi, sesetengahnya lebih berbahaya daripada yang lain, sesetengah pelabur menimbulkan kebimbangan tentang risiko berkata mereka mungkin menarik wang jika pengurus dana, contohnya, mengejar kejayaan menentang kematian.

Lapan tahun lalu, pelabur bilionair Bill Ackman dan rakan kolejnya dan rakan pengurus dana Whitney Tilson menganjurkan dua dozen pengurus dana dan yang lain untuk menyertai kem latihan yang melelahkan yang diketuai oleh bekas Navy SEALS.

Lelaki itu memakai sut basah di Lautan Pasifik yang sejuk, meluncur di dalam bot dan melakukan ujian ketahanan fizikal di pantai di California, menurut beberapa orang yang menyertai perjalanan itu.

Pengalaman itu sangat mencabar sehingga bapa Ackman menyatakan kebimbangan mengenai perjalanan yang dimaksudkan, bukan untuk anaknya tetapi untuk pengurus dana lain yang telah mendaftar untuk pergi. Semua lelaki pulang dengan selamat untuk menceritakan pengalaman itu.

Tilson dan Ackman enggan mengulas.

Seorang yang biasa dengan persiaran itu berkata ia mungkin tidak akan berlaku lagi, sebahagiannya kerana ia merupakan usaha yang berpotensi berisiko. — Reuters

Tags

Related Post

Leave a Comment