Berrettini menjatuhkan Sonego dalam pekerjaan Itali yang panjang

Donna

LONDON, 6 Julai — Bekas naib juara Wimbledon Matteo Berrettini pulih daripada permulaan perlahan untuk perlawanan pembukaan kejohanan yang terjejas akibat hujan menentang rakan senegara dari Itali, Lorenzo Sonego untuk melengkapkan 6-7(5) 6-3 7-6(7) 6-3 kemenangan hari ini.

Berrettini, yang tewas pada final 2021 kepada Novak Djokovic, bergelut dengan masalah perut musim ini dan menarik diri daripada kejohanan Queen’s Club selepas menarik diri dari Monte Carlo, Madrid dan Terbuka Perancis untuk tiba di Wimbledon dalam keadaan kurang masak.

Selepas tewas tipis pada set pembukaan pada Selasa dan terpaksa menunggu sehari untuk menyambung perlawanan kerana hujan berterusan, pemain berusia 27 tahun itu mematahkan kedudukan untuk mendahului 5-3 pada set kedua dengan pukulan depan roket sebelum menyamakan kedudukan.

Dalam perlawanan dengan beberapa pembukaan yang jelas, Berrettini menaikkan tahapnya dalam pemecah seri set ketiga untuk mengetatkan cengkamannya dalam cahaya matahari yang semakin pudar dan di permukaan yang semakin licin selepas jatuh ke tanah lebih awal.

Perlawanan digantung pada hari Rabu pada kedudukan 1-1 pada set keempat selepas Sonego, yang menewaskan Berrettini di Stuttgart tahun ini, turut tewas.

Apabila kedua-duanya kembali ke Gelanggang 12 hari ini, Berrettini meningkatkan tekanan pada perlawanan keenam dengan beberapa pemenang yang menggembirakan di kedua-dua belah pihak untuk meraih rehat penting dan pemain nombor 38 dunia itu bertahan dengan teguh untuk meneruskannya.

Seterusnya untuk Berrettini ialah pertemuan dengan pilihan ke-15 dari Australia, Alex De Minaur yang menewaskan pemain kelayakan Belgium, Kimmer Coppejans 6-7(5) 6-3 6-3 7-6(2). — Reuters

Related Post

Leave a Comment