Bernal untuk membuat Tour de France kembali selepas kecederaan

Donna

LONDON, 26 Jun — Pemain Colombia, Egan Bernal akan kembali menyertai Tour de France selepas berehat selama dua tahun, kata pasukannya Ineos Grenadiers hari ini.

Juara 2019 itu meninggalkan perlumbaan pada 2020, melangkaunya pada 2021 ketika dia memenangi Giro d’Italia dan terlepas pada edisi 2022 selepas dia mengalami kecederaan serius dalam kemalangan berkelajuan tinggi awal tahun lalu.

“Membuat kembali saya ke Jelajah sentiasa menjadi matlamat utama saya. Saya sangat teruja untuk dapat merasai pengalaman setiap kilometer perlumbaan ini sekali lagi,” kata Bernal dalam satu kenyataan pasukan.

“Saya pasti ramai orang telah mengikuti semua yang berlaku kepada saya sejak kemalangan saya pada Januari tahun lalu, dan perjalanan yang telah saya lalui untuk mengatasi ujian terbesar dalam hidup saya.

“Menjadi sebahagian daripada pasukan Jelajah tahun ini meyakinkan saya bahawa saya dalam perjalanan untuk kembali ke tahap terbaik saya.”

Bernal menduduki tempat ke-12 keseluruhan dalam Criterium du Dauphine, perlumbaan peringkat pemanasan terbesar sebelum Jelajah awal bulan ini.

Ineos Grenadiers akan diketuai oleh Tom Pidcock dari Britain, dengan pemain Colombia Dani Martinez juga berada dalam kedudukan untuk menunggang untuk klasifikasi umum.

Jelajah bermula di Bilbao, Sepanyol, pada hari Sabtu. — Reuters

Related Post

Leave a Comment