Berhati-hati apabila berkongsi foto anak-anak anda di rangkaian sosial

Donna

NEW YORK, 24 Julai — Musim panas adalah masa yang menarik untuk berkongsi foto anak-anak anda dengan rakan dan di rangkaian sosial. Tetapi terdapat beberapa peraturan asas yang perlu anda ikuti untuk memastikan gambar ini tidak jatuh ke tangan yang salah.

Sama ada dikongsi dengan keluarga di WhatsApp, dengan rakan di Snapchat atau dengan komuniti pengikut di Instagram, ibu bapa suka berkongsi detik-detik keseronokan dengan anak-anak mereka di platform sosial. Tetapi ini boleh mempunyai sisi yang lebih jahat. Hari ini, forum pornografi kanak-kanak di seluruh dunia berkembang pesat pada foto (asal atau diedit) kanak-kanak dan remaja “dicuri” daripada internet. Itulah sebabnya penting untuk meningkatkan kesedaran tentang risiko “perkongsian”, atau ibu bapa berkongsi imej kanak-kanak di internet.

Walaupun sesetengah ibu bapa mengambil “perkongsian” secara melampau dengan mencipta saluran YouTube atau akaun Instagram yang berdedikasi (sebelum umur 13 tahun), kebanyakan ibu bapa secara tidak sengaja menyiarkan foto dalam talian, tanpa menyedari bahawa ini boleh disalahgunakan dengan mudah. Walaupun tidak timbul persoalan melarang ibu bapa menyiarkan foto anak-anak mereka dalam talian, penting bagi ibu bapa menyedari bahawa sebaik sahaja gambar mereka disiarkan di rangkaian ini, foto itu bukan lagi milik mereka, dan sesiapa sahaja boleh mendapatkannya, untuk tujuan yang lebih kurang berniat jahat.

Oleh itu, peraturan emas adalah untuk menyediakan akaun anda supaya anda hanya berkongsi foto dengan orang yang anda percayai. Sebagai contoh, adalah idea yang baik untuk tidak mendedahkan mana-mana akaun yang memaparkan imej jenis ini. Ia juga merupakan idea yang baik untuk mengisih kenalan anda dan hanya menyimpan orang yang anda kenali dalam kehidupan sebenar. Semakin sedikit orang yang melihat foto ini, semakin rendah risiko ia dibocorkan atau dikongsi terlalu meluas. Ibu bapa juga harus menyedarkan kenalan mereka tentang keperluan untuk memastikan bahawa mereka sendiri tidak berkongsi imej ini tanpa kebenaran mereka. Jika perkongsian yang lebih luas tidak dapat dielakkan, jangan teragak-agak untuk mengaburkan wajah kanak-kanak (atau menyembunyikannya di sebalik emoji). Setakat kapsyen, adalah penting untuk tidak memberikan terlalu banyak maklumat tentang kanak-kanak itu, terutamanya identiti atau lokasi mereka.

Harap maklum bahawa pada usia tertentu, ibu bapa boleh bertanya pendapat anak mereka secara langsung sama ada mereka mahu foto tertentu dikongsi dalam talian atau tidak. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment