Berharap untuk menarik pelancong, Iran melihat kepada jiran

Donna

TEHRAN, 20 Julai — Iran, yang sebahagian besarnya dijauhi oleh pelancong barat, sedang berusaha untuk menarik pelawat dari negara kaya Teluk Arab dan negara-negara berdekatan lain untuk meningkatkan ekonominya yang dilanda sekatan.

Republik Islam itu juga menarik lebih ramai pelawat dari Rusia dan China ke tapak purbanya yang bermula sejak empayar Parsi dan Jalan Sutera dongeng, kata tokoh industri.

Pencairan diplomatik Iran yang diusahakan oleh Beijing tahun ini dengan Arab Saudi membuka jalan bagi penerbangan terus, dan Tehran juga sedang mencari hubungan yang lebih erat dengan negara lain dari Mesir ke Maghribi.

Perubahan perlahan tetapi tetap dapat dilihat di tempat-tempat pelancongan utama di mana lebih ramai pengunjung kini boleh didengari bukan berbahasa Inggeris, Perancis atau Jerman, tetapi Arab, Cina dan Rusia.

“Pada masa lalu, kami menerima ramai pelancong dari Eropah tetapi kini jumlah itu telah menyaksikan penurunan mendadak,” kata seorang pemilik agensi pelancongan Tehran, Hamid Shateri, 46 tahun.

Orang Eropah “takut melawat Iran”, katanya, selepas bertahun-tahun ketegangan mengenai program nuklear negara yang dipertikaikan dan selepas amaran kerajaan Barat terhadap perjalanan ke sana.

“Pada hari ini, kebanyakan orang Cina dan Rusia melawat tapak bersejarah Iran dan pemandangan yang menakjubkan dan pelancong Arab, terutamanya dari Iraq, datang untuk menghadiri upacara keagamaan.”

Tahun pengasingan

Iran telah lama menarik pelawat asing dengan keindahan purbanya termasuk bandar Shiraz, Isfahan dan Mashhad serta kompleks Persepolis yang berusia 2,500 tahun.

Ia mempunyai padang pasir dan pergunungan yang dilitupi salji serta pantai Teluk dan Laut Caspian, dan berbangga dengan masakan dan tradisi keramahannya.

Sekumpulan pelawat yang kebanyakannya Eropah telah lama datang walaupun kod berpakaian ketat untuk wanita dan larangan alkohol dan hiburan malam selepas Revolusi Islam 1979.

Sebagai kuasa Muslim Syiah terbesar, Iran juga menjadi tuan rumah kepada aliran jemaah agama yang tetap, ramai dari negara jiran Iraq, ke bandar-bandar kuil purbanya di Mashhad dan Qom.

Terdapat harapan tinggi untuk rangsangan yang lumayan kepada pelancongan selepas Iran dan kuasa besar mencapai perjanjian penting pada 2015 untuk menyekat program nuklearnya sebagai balasan untuk pelepasan sekatan.

Tetapi harapan itu musnah tiga tahun kemudian apabila presiden AS ketika itu Donald Trump secara sepihak menarik diri daripada perjanjian itu.

Berita buruk telah meningkat sejak itu, termasuk wabak Covid yang melanda Iran awal dan keras.

Tahun lalu, protes besar-besaran menggegarkan negara, yang dicetuskan oleh kematian Mahsa Amini selepas penahanannya kerana didakwa melanggar peraturan pakaian, sebelum pihak berkuasa menghentikan “rusuhan” yang diketuai wanita, yang mereka salahkan kepada pasukan bermusuhan di luar negara.

Iran juga telah memenjarakan beberapa orang Eropah, mendorong beberapa negara Barat untuk menasihati rakyat mereka supaya tidak melakukan semua perjalanan ke sana, kebanyakannya memetik risiko “penahanan sewenang-wenangnya”.

Tahun lepas Iran menarik 4.1 juta warga asing – kurang daripada separuh angka untuk 2019 dan menyumbang hanya 0.4 peratus daripada perjalanan pelancong di seluruh dunia, kata Pertubuhan Pelancongan Dunia PBB.

Tehran kini telah melancarkan usaha untuk membina semula pelancongan, termasuk dengan menarik orang dari Emiriah Arab Bersatu dan Qatar ke pulau Teluk Kish dan Qeshm, yang menawarkan pantai, hotel mewah dan membeli-belah murah.

Tolakan yang diperbaharui

Iran juga telah berusaha untuk menarik lebih ramai pelawat dari negara jiran Armenia dan Azerbaijan, walaupun terdapat ketegangan baru-baru ini antara Baku dan Tehran.

“Mendirikan pameran pelancongan di negara lain, pengiklanan melalui media mereka dan menganjurkan acara antarabangsa adalah antara program untuk mempromosikan pelancongan,” kata Majid Kiani, Ketua Pegawai Eksekutif Zon Bebas Aras di barat laut Iran.

Unesco bulan lepas menambah formasi batu Aras berwarna-warni di rantau ini ke rangkaian Geopark Globalnya.

Kawasan sekitar taman geologi itu, juga dipuji kerana ekosistemnya yang pelbagai, menjadi tuan rumah “lebih daripada 1.2 juta pelancong” semasa musim tahun baharu Nowruz tahun ini, kata Kiani.

Orang Armenia kini melawat biara abad ke-9 Saint Stepanos, tapak Warisan Dunia Unesco dengan mural jelas pemandangan alkitabiah dan fasad berhias.

“Ramai pelancong Armenia datang melawat gereja bersejarah itu,” kata ketua biskop tempatan Krikor Chiftjian, prelat Keuskupan wilayah Iran di Azerbaijan Timur dan Barat.

Penganalisis pelancongan Babak Babali berkata terdapat banyak potensi, memandangkan pada 2010-an rakyat Azerbaijan secara rutin melawat rantau ini untuk penjagaan kesihatan, mewujudkan “industri pelancongan perubatan yang besar”.

Secara lebih luas, beberapa pemerhati melihat tanda-tanda ketegangan mereda, menunjuk kepada pembebasan Iran baru-baru ini beberapa tahanan Eropah, walaupun yang lain masih dalam tahanan.

Babali berkata, walaupun “langkah ini menandakan hasrat Tehran untuk meredakan ketegangan, ia akan mengambil sedikit masa sebelum ini dapat dilihat dalam jumlah pelancong dari Eropah”.

Shateri, pemandu pelancong Tehran, juga berkata Iran mempunyai beberapa cara untuk pergi sebelum pelawat barat kembali dalam jumlah yang besar.

“Iran perlu memperbaiki hubungan antarabangsanya dan menunjukkan kepada dunia bahawa ia mempunyai sifat mencari keamanan jika mahu menarik lebih ramai pelancong,” katanya. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment