Benjamin Mendy menandatangani untuk kelab Perancis Lorient selepas pembebasan perbicaraan seks

Donna

RENNES, 19 Julai — Benjamin Mendy menandatangani kontrak untuk kelab Perancis Lorient hari ini selepas bekas pertahanan Manchester City dan Perancis itu dibebaskan dalam perbicaraan kesalahan seks di England minggu lalu.

“Lorient dengan sukacitanya mengumumkan hari ini menandatangani perjanjian dua tahun dengan bek kiri antarabangsa Perancis Benjamin Mendy,” kata kelab Ligue 1 itu dalam satu kenyataan.

Mendy, 29, telah dibebaskan daripada kesalahan seks minggu lalu, menamatkan proses mahkamah selama tiga tahun.

Pemain itu, yang akan menghadapi hukuman penjara yang panjang jika sabit kesalahan, sebelum ini telah dibebaskan pada Januari daripada enam pertuduhan rogol dan satu serangan seksual berikutan perbicaraan selama enam bulan.

Tetapi juri dalam perbicaraan itu tidak dapat mencapai keputusan atas dua pertuduhan lain, mencetuskan perbicaraan semula yang berakhir minggu lalu.

Mendy, yang kontraknya bersama juara Inggeris dan Eropah Manchester City tamat pada akhir Jun, telah menafikan semua pertuduhan terhadapnya.

Lorient, tempat ke-10 di belakang juara Paris Saint-Germain dalam Ligue 1 musim lalu, berkata Mendy akan memulakan latihan mulai Rabu selepas mengambil ujian perubatan.

Ketibaannya di kelab itu datang hampir dua tahun selepas perlawanan terakhirnya untuk Manchester City.

Jumaat lalu, di Mahkamah Chester Crown di barat laut England, pemenang Piala Dunia 2018 itu gagal selepas keputusan tidak bersalah atas satu pertuduhan merogol dan satu serangan seksual disampaikan.

Mendy, pemain yang mencatat rekod untuk pemain pertahanan ketika dia berpindah ke Manchester City dari kelab Perancis Monaco pada 2017, bermain 75 kali untuk City.

Tetapi masa bermainnya dihadkan oleh kecederaan dan kehilangan prestasi.

Yang terakhir daripada 10 penampilannya untuk Perancis adalah pada November 2019, selepas pemain pertahanan itu memenangi Piala Dunia bersama pasukan kebangsaan pada 2018 di Rusia.

Ujian itu bermakna dia terlepas treble Manchester City musim lalu dalam Liga Perdana Inggeris, Piala FA dan Liga Juara-Juara. — AFP

Related Post

Leave a Comment