‘Bencana perlahan’: Rakyat Indonesia di kampung tenggelam terpaksa menyesuaikan diri

Donna

TIMBULSLOKO, 24 Julai — Guru Indonesia Sulkan membuka gambar di masjid kecilnya yang dikelilingi laut, mengingati kumpulan kawad kaki dan kanak-kanak yang tersenyum ketika menamatkan pengajian tadikanya, berdiri di atas jalan yang kini ditenggelami air hijau yang keruh.

Itu hanyalah salah satu daripada banyak mercu tanda di perkampungan pantai Jawa Timbulsloko yang ditelan oleh air pasang, yang telah memaksa penduduk untuk menyesuaikan diri dengan kehidupan baru di atas air.

Lebih daripada 200 orang telah tinggal di salah satu kawasan tenggelam terpantas di Indonesia, yang telah bertukar daripada landskap sawah padi yang subur kepada rangkaian laluan pejalan kaki dan sampan dalam tanda membimbangkan bagaimana perubahan iklim boleh menjejaskan komuniti pantai di mana-mana.

“Ia hanya kenangan sekarang… tiada lagi aktiviti seperti itu,” kata Sulkan, 49 tahun, yang seperti kebanyakan rakyat Indonesia menggunakan satu nama.

“Kenapa? Kerana tempat itu sudah dinaiki air pasang.”

Kehidupan penduduk Timbulsloko telah berubah secara drastik dengan peningkatan paras laut, hakisan pantai dan pengekstrakan air bawah tanah yang berlebihan menyebabkan tanah tenggelam.

Pinggir pantai juga terdedah kepada banjir selepas penduduk tempatan menebang bakau untuk kolam memancing pada 1990-an.

Air telah mencecah lima kilometer (tiga batu) ke pedalaman di sekitar Timbulsloko dan kawasan sekitar Demak, menurut Denny Nugroho Sugianto, profesor di Universiti Diponegoro.

Dia menyebutnya sebagai “bencana perlahan” yang berlaku di hadapan mata dunia, dengan data menunjukkan beberapa kawasan di sekitar Timbulsloko tenggelam sehingga 20 sentimeter setiap tahun, dua kali ganda daripada kadar yang dicatatkan pada 2010.

“Ini adalah kadar penurunan tanah terbesar” yang pernah direkodkan di kawasan itu, katanya.

‘Tiada masa depan’

Sebahagian besar ibu kota megalopolis Jakarta dijangka tenggelam menjelang 2050 atas sebab yang sama, kata penyelidik, tetapi penduduk kampung di sepanjang pantai Jawa berada di barisan hadapan kecemasan.

Sulkan terpaksa memindahkan tadikanya dari bangunan kayu lama bersebelahan dengan rumahnya ke bangunan lain di tanah yang lebih tinggi untuk mengelakkan ia hilang.

Penduduk telah meninggikan lantai rumah mereka dengan menambah tanah dan kemudian memasang geladak kayu untuk memastikan diri mereka kering apabila banjir semakin teruk.

Ini telah menyebabkan mereka mengalami ruang yang semakin mengecil, memaksa sesiapa yang masuk untuk membongkok rendah untuk mengelakkan kepala mereka terhantuk.

Sularso, 54, berkata dia telah menaikkan lantainya tiga kali sejak 2018, sebanyak 1.5 meter, membelanjakan sekitar 22 juta rupiah (RM6,705).

“Bagi saya, tiada masa depan,” kata nelayan itu kepada AFP.

“Kampung ini… akan hilang dalam masa kurang lima tahun. Kami tidak boleh membina, kami tidak boleh berbuat apa-apa.”

Dia berkata lantainya masih boleh ditenggelami air semasa air pasang, menyebabkan dia bimbang ombak tinggi boleh meruntuhkan rumahnya.

Gambar yang diambil pada 20 Jun 2023 menunjukkan seorang lelaki berjalan di atas jambatan buluh untuk sampai ke sebuah rumah yang ditenggelami air laut di kampung Timbulsloko di Demak.  — Gambar AFP

Gambar yang diambil pada 20 Jun 2023 menunjukkan seorang lelaki berjalan di atas jambatan buluh untuk sampai ke sebuah rumah yang ditenggelami air laut di kampung Timbulsloko di Demak. — Gambar AFP

Suri rumah Khoiriyah, 42, berkata, dia mengalami kesukaran membeli barangan runcit atau membawa tiga anaknya ke sekolah kerana jalan raya dinaiki air.

“Hidup lebih sukar sekarang. Setiap kali air masuk ke dalam rumah saya, saya sentiasa berharap saya boleh keluar,” katanya.

Namun masalahnya akan menjadi lebih teruk apabila perubahan iklim berterusan.

Panel Antara Kerajaan PBB mengenai Perubahan Iklim (IPCC) berkata peningkatan dua darjah Celsius dari zaman pra-industri boleh meningkatkan paras laut sebanyak 43 sentimeter menjelang abad akan datang.

Membangkitkan orang mati

Ia bukan sahaja makhluk hidup yang dilindungi dari laut yang semakin meningkat.

Tanah perkuburan kampung itu telah dinaikkan bagi mengelak ia daripada karam, dengan penduduk kampung memasang pagar kayu, pukat dan tayar untuk mengelakkan air.

Penduduk juga telah mengumpulkan dana untuk laluan laluan untuk menghubungkan rumah mereka dan memberi mereka akses ke kubur orang tersayang.

Generasi muda Timbulsloko sering menghabiskan masa mereka di luar rumah mereka, melarikan diri dari banjir yang menghantui kehidupan seharian mereka.

“Hidup membosankan di sini. Belia sering keluar kerana mereka tidak suka berada di rumah mereka,” kata Choirul Tamimi, 24 tahun.

Sebelum menggunakan bot di kampung itu, Tamimi berkata, dia akan meredah banjir dalam perjalanan ke tempat kerja dengan menukar pakaian.

“Apabila saya pulang dari kerja, ia menjengkelkan kerana saya bukan sahaja letih, tetapi saya juga basah,” katanya.

Sugianto menggesa kerajaan untuk memperluaskan akses air paip kepada penduduk untuk mengurangkan penggunaan air bawah tanah, dan melihat kepada pengisian pasir untuk menggantikan apa yang telah terhakis.

“Tanpa memulihkan pantai asal, kita tidak dapat menyelesaikan masalah ini secara mampan,” kata profesor itu.

Namun mereka yang tinggal di Timbulsloko enggan menyerah kepada unsur-unsur itu.

Sulkan menegaskan bahawa dia akan tinggal untuk memastikan tadikanya dibuka dan mengajar kanak-kanak seperti mereka yang pernah berdiri di atas jalan yang kini ditelan.

“Selagi masih ada jiran, masih ada rumah, saya tinggal di sini,” katanya. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment