Benarkah warna cat bilik tidur boleh meningkatkan dorongan seks?

Donna

Psikologi warna telah menunjukkan bahawa beberapa warna mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap mood. Jadi, bolehkah warna cat bilik tidur menjejaskan keinginan seksual? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Hubungan antara Warna dan Keinginan Seksual

Terdapat banyak kajian yang mengaitkan warna dengan watak psikologi seseorang. Namun, bagaimana pula dengan hubungan seksual yang ghairah? Adakah warna benar-benar memainkan peranan penting?

Warna ternyata memberi kesan yang kuat pada minda bawah sedar sehingga boleh mempengaruhi mood dan mewujudkan suasana. Memilih warna yang betul boleh membantu mencipta kesan tertentu yang diingini, dan ini juga terpakai kepada kehidupan seksual.

Sila ambil perhatian, rangsangan seksual bukan sahaja fizikal, tetapi juga isyarat visual seperti warna pada dinding bilik tidur. Warna tertentu diketahui mempunyai kesan tersendiri terhadap tahap keinginan seksual.

Selain daripada warna dinding, pencahayaan juga mempengaruhi keinginan untuk bercinta. Menurut penyelidikan di European College of Neuropsychpharmacy, pencahayaan mempengaruhi pengeluaran testosteron, hormon yang boleh menjejaskan libido lelaki.

Cahaya yang lebih terang telah terbukti meningkatkan kepuasan seksual lelaki tiga kali ganda lebih tinggi berkat peningkatan testosteron dalam badan.

Warna yang boleh meningkatkan dorongan seks

Warna cat dinding bilik tidur berikut dipercayai meningkatkan keinginan seksual, termasuk:

1. Warna biru

Warna biru boleh membantu menggalakkan suasana santai dan kesan yang lebih tenang. Kesan ini kemudian menjadikan hubungan intim lebih mudah. Berbanding merah, biru sebenarnya boleh memberi kesan yang lebih baik terhadap rangsangan seksual iaitu membantu meningkatkan libido dengan lebih cepat.

Selain itu, mood untuk melakukannya akan terus baik agar aktiviti ini akan terus dilakukan secara berkala.

Pasangan yang tidur di bilik dicat biru mengalami peningkatan dalam kuantiti seks. Peningkatan ini cukup ketara supaya pasangan boleh melakukan aktiviti seksual sehingga 3 kali seminggu secara tetap.

2. Warna kuning

Selain warna biru, mengecat bilik tidur anda dengan warna kuning juga boleh menjadi pilihan untuk kehidupan seks yang berkualiti.

Warna ini boleh menjadikan badan lebih santai, mood lebih hangat, dan perasaan lebih baik. Oleh itu, berada di dalamnya akan menjadikan keadaan tekanan sedikit berkurangan.

Perasaan tenang dan santai tentunya membuatkan pasangan lebih selesa ketika bercinta. Kemungkinan gangguan juga akan dikurangkan.

Di samping itu, bilik kuning juga membuat orgasme yang sengit lebih mungkin dialami.

Bukan sahaja pada kualiti seks, bilik dengan dinding kuning juga akan meningkatkan kualiti tidur. Tidur akan berasa lebih lena supaya anda boleh mendapatkan rehat yang maksimum.

Rata-rata orang mempunyai lebih daripada 7 jam tidur setiap hari di dalam bilik kuning. Waktu tidur ini adalah normal dan disyorkan.

3. Warna Perak atau Kelabu

Perak atau kelabu akan memberi isyarat tenang supaya anda berpeluang tidur dengan selesa.

Warna dinding ini juga serupa dengan warna bulan dan cahayanya menunjukkan waktu malam, jadi ia boleh menjadi penggera untuk tidur secara semula jadi.

Dalam suasana seperti ini, pasangan boleh lebih santai agar hubungan seks dapat berjalan secara optimum.

Bilik dengan cat perak juga mempercepatkan tidur dan memaksimumkannya. Secara purata, seseorang yang tidur di dalam bilik ini boleh tidur sekitar 7.5 jam.

4. Warna coklat

Satu kajian mendedahkan, Coklat muda (karamel) boleh meningkatkan keinginan seksual, malah boleh meningkatkan keamatannya sehingga tiga kali seminggu.

Ini dianggap kerana warna ini boleh membantu minda berehat dan mencipta mood baik untuk melakukan hubungan seks.

Apabila melakukan hubungan seks dengan pasangan anda, anda mesti boleh membina mood bersikap positif dahulu untuk mencapai keseronokan.

5. Warna ungu

Ungu boleh menjadi pilihan warna cat dinding bilik tidur untuk meningkatkan keinginan seksual kerana ia memberi kesan intim.

Cahaya yang memantul dari dinding berwarna akan menjadikan pasangan lebih ghairah sehingga semua orang di dalamnya terdorong untuk bercinta.

Selain itu, ungu juga akan membantu anda tidur lebih lena. Cahaya yang malap menyebabkan badan menghasilkan isyarat mengantuk supaya anda boleh mendapatkan masa rehat yang maksimum.

Akhirnya, warna dalam bilik bukan sahaja mempengaruhi mood tetapi juga keintiman seksual. Adakah anda sudah mempunyai pilihan warna yang sesuai? Ayuhcuba ia!

Tags

Related Post

Leave a Comment