12 Makanan yang Perlu Dielakkan Sebelum Berhubungan Keintiman

Donna

Menentukan jenis makanan sebelum melakukan hubungan seksual adalah penting kerana ia boleh menjejaskan tahap kepuasan anda dan pasangan. Jadi, apakah makanan yang perlu anda elakkan sebelum bercinta? Semak senarai lengkap di bawah.

Makanan yang Perlu Dielakkan Sebelum Seks

Adalah penting untuk mengetahui bahawa sesetengah makanan boleh menjejaskan keadaan badan, termasuk mengganggu keselesaan dan keintiman dalam hubungan intim.

Oleh itu, adalah penting untuk memahami makanan yang harus dielakkan sebelum merancang saat-saat intim dengan pasangan anda.

Berikut adalah senarai makanan yang perlu dielakkan sebelum melakukan hubungan seks, termasuk:

1. Makanan Masin

Tekanan darah dan aliran darah sangat penting untuk mengekalkan kesihatan ereksi pada lelaki. Oleh itu, sebaiknya elakkan makanan yang mempunyai tahap masin yang tinggi.

Kerap mengambil makanan masin boleh mengganggu keseimbangan cecair badan. Akibatnya, cecair ini boleh memasuki sel dan boleh mengurangkan diameter arteri; keadaan yang menyebabkan jantung terpaksa mengepam darah dengan lebih kuat. Akibatnya, ini akan meningkatkan tekanan darah.

Oleh itu, makanan masin perlu dielakkan sebelum melakukan hubungan seks, terutamanya jika anda mengalami hipertensi.

2. Makanan Manis

Secara amnya, makanan berbungkus manis mengandungi pemanis tiruan yang tidak diserap oleh usus, dan boleh menyebabkan gejala senak sebelum hubungan seks.

Anda juga harus ambil perhatian bahawa pengambilan makanan manis boleh menyebabkan peningkatan mendadak dalam insulin dan boleh menyebabkan rintangan insulin dalam jangka panjang. Pengambilan berlebihan dikaitkan dengan obesiti, keadaan yang boleh mengurangkan tahap testosteron.

3. Daging Merah

Walaupun ia dapat memenuhi pengambilan protein badan, kandungan protein dalam daging merah boleh menyebabkan badan lemah dan mudah mengantuk. Daging mengambil masa yang lama untuk dihadam oleh badan sehingga boleh membuatkan anda berasa tidak bersemangat.

Jika anda masih ingin melakukan hubungan seks selepas makan daging, cuba berehat selepas memakannya. Pengambilan daging disyorkan pada waktu pagi atau petang. Pada waktu malam, makan makanan yang mudah dihadam.

Bukan sahaja daging merah, pengambilan daging yang diproses terlalu kerap juga tidak digalakkan kerana kandungan lemak tepu di dalamnya boleh menyumbat arteri dan menyebabkan masalah ereksi jangka panjang.

4. Brokoli dan seumpamanya

Pada asasnya, pengambilan brokoli, kubis dan kembang kol adalah baik untuk kesihatan kerana ia boleh digunakan sebagai pengganti karbohidrat untuk seseorang yang berdiet keto. Malangnya, sayuran ini mempunyai kesan sampingan meningkatkan gas dalam saluran penghadaman.

Makan sayur ini dalam kuantiti yang banyak boleh menyebabkan perut kembung. Hubungan seks dengan keadaan perut seperti ini akan membuatkan anda tidak selesa kerana tekanan pada perut boleh menyebabkan sakit dan kesukaran bernafas.

5. Makanan Berminyak

Kesan pengambilan makanan berminyak akan membebankan sistem penghadaman kerana sukar untuk dihadam oleh badan. Apabila badan cuba untuk mencerna, otak akan mengarahkan bahagian badan yang lain untuk berehat. Itulah yang membuatkan anda mengantuk dengan sendirinya.

Jika anda masih mahu makan makanan bergoreng sebelum hubungan seks, hadkan penggunaan kepada jumlah yang munasabah.

6. Makanan Pedas

Makan makanan pedas juga boleh menjejaskan sistem penghadaman. Keadaan ini boleh mencetuskan peningkatan asid perut, terutamanya jika anda mengalami ulser dan masalah yang serupa.

Anda boleh bayangkan apa yang berlaku jika anda mengambil makanan ini secara berlebihan sebelum melakukan hubungan seksual.

Peningkatan asid perut boleh menyebabkan ketidakselesaan dan kadangkala menyebabkan nafas berbau

7. Minuman Beralkohol

Minuman beralkohol dianggap mampu meningkatkan libido, jadi ia sering diminum sebelum bercinta. Malah, ia sebenarnya mengandungi sebatian yang boleh mengurangkan libido pada lelaki dan wanita. Inilah yang menyebabkan dorongan seks berkurangan.

8. Makanan Segera

Kandungan minyak dan lemak yang tinggi dalam makanan segera boleh menyebabkan masalah pencernaan. Selain itu, makanan ini boleh menyebabkan rasa mengantuk dan menyebabkan anda kekurangan tenaga semasa hubungan seks.

Jika anda benar-benar ingin makan di luar, pilih sayur-sayuran atau buah-buahan yang mempunyai kesan mengenyangkan, tetapi jangan membuat anda berasa gas.

9. Kerepek

Walaupun ia kelihatan selamat untuk dimakan, ternyata kerepek sebenarnya mengandungi jumlah perisa dan minyak tiruan yang tinggi. Atas sebab ini, kurangkan kerepek atau sebagainya sebelum melakukan hubungan seks. Lebih baik jika anda menggantikannya dengan buah-buahan.

10. Kacang

Kacang juga merupakan salah satu makanan yang harus dielakkan sebelum melakukan hubungan seks. Sebabnya kerana kacang mengandungi sejenis serat pemakanan yang mempengaruhi keadaan usus. Inilah yang menyebabkan ia tidak disyorkan untuk dimakan semasa melakukan hubungan seks.

Walaupun begitu, serat boleh memudahkan pergerakan usus, menyokong kesihatan jantung, dan membantu menurunkan paras kolesterol.

11. Tahu

Tauhu dan makanan berasaskan soya lain yang mengandungi fitoestrogen berasaskan tumbuhan boleh meningkatkan tahap estrogen, yang boleh mengurangkan dorongan seks pada wanita.

12. Bawang besar

Aroma bawang yang menyengat menjadikannya makanan yang harus dielakkan sebelum melakukan hubungan seks. Ini bukan kerana bawang tidak baik untuk kesihatan. Sebenarnya, terdapat banyak manfaat seksual bawang.

Walau bagaimanapun, pengambilan bawang boleh menyebabkan nafas berbau. Jadi, jika anda akan makan malam sebelum melakukan hubungan seks, anda harus mengelakkan pengambilan bawang sama ada sebagai rempah masakan atau dimakan keseluruhannya.

Sekarang, itulah senarai makanan yang perlu anda elakkan sebelum melakukan hubungan seks. Jika salah satu makanan di atas adalah makanan kegemaran anda, makan masa lain sebelum hubungan seks. Semoga info ini bermanfaat ya Sahabat Sihat.

Tags

Related Post

Leave a Comment