9 Sebab Mengapa Pasangan Malas Untuk Berhubungan Keintiman

Donna

Terdapat pelbagai faktor yang boleh mempengaruhi keinginan untuk melakukan hubungan seks, bermula daripada aktiviti harian, komunikasi antara pasangan, sehinggalah perubahan hormon. Selain daripada perkara-perkara ini, apakah yang menyebabkan suami atau isteri malas bercinta? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Faktor yang mempengaruhi perasaan malas dalam melakukan hubungan intim

Pengurangan keinginan seksual pada asasnya boleh disebabkan oleh pelbagai faktor. Supaya kehidupan seksual anda terus berjalan dengan baik, mengenali sebab pasangan anda enggan melakukan hubungan seks adalah penting. Berikut penjelasannya:

1. Terlalu stress atau penat bekerja

Pasangan yang terlalu tertekan biasanya mengalami penurunan libido atau keinginan seksual. Kemerosotan ini menyebabkan lelaki dan wanita menjadi malas untuk bercinta. Sesetengah pasangan mungkin berhubung selama lebih daripada seminggu.

Sementara itu, pasangan yang menghabiskan sebahagian besar masanya bekerja (walaupun pada hujung minggu) sering berasa letih. Apabila ada masa lapang, ia sebenarnya digunakan untuk berehat.

Walaupun begitu, anda sebenarnya masih boleh melakukan hubungan seks apabila badan anda berada dalam keadaan prima atau cuba melakukan hubungan seks dengan cepat supaya keakraban seksual dan emosi tidak berkurangan.

2. Melakukan rutin yang membosankan

Rutin seks yang berulang-ulang boleh menyebabkan pasangan mudah bosan dan akhirnya menjadi malas untuk bercinta. Contoh pengulangan termasuk seks di dalam bilik, gaya, atau hari yang sama.

Aktiviti berulang ini boleh membuatkan pasangan anda bosan. Akibatnya, pasangan menjadi kurang bersemangat semasa persetubuhan.

3. Mengambil terlalu banyak minuman beralkohol dan merokok

Bagi sesetengah orang, merokok dan minuman beralkohol adalah dua perkara yang biasa dimakan bersama apabila mereka tertekan. Malah, kedua-duanya boleh menyebabkan penurunan libido dan boleh menyebabkan lelaki mengalami masalah erektil.

4. Sibuk dengan Gajet

Kini, setiap orang sentiasa sibuk dengan pelbagai peranti elektronik sama ada telefon bimbit mahupun komputer riba.

Sebagai perbandingan, masa biasa yang dihabiskan untuk seks mungkin sekitar 30 minit. Namun, masa bermain gajet boleh melebihi 1 jam. Malah, seseorang yang ketagih dengan permainan dalam talian boleh menghabiskan masa sebanyak 2-3 jam sehari.

5. Pasangan mula tidak berminat antara satu sama lain

Kesibukan yang terkumpul membuatkan pasangan tidak berminat antara satu sama lain. Tujuan tarikan ini adalah seksual dan emosi, seperti komunikasi yang sengit walaupun anda tidak bercinta.

Apabila minat terhadap pasangan anda mula merosot, masalah akan sering timbul. Betulkan keadaan ini secara perlahan-lahan supaya aktiviti seksual bersama pasangan dapat berjalan dengan lancar.

6. Anggap seks hanya sebagai rutin

Berhubungan seks bukan sekadar aktiviti fizikal. Aktiviti ini bertujuan untuk komunikasi yang sengit antara pasangan. Sekiranya hubungan seks tidak berjalan lancar dan hanya untuk kepuasan, maka ini boleh menyebabkan masalah pada masa hadapan.

Oleh itu, bersetubuh bukan sekadar rutin tetapi sebagai satu keperluan untuk anda dan pasangan mendapat keseronokan yang maksimum.

7. Kesihatan Jantung

Simptom awal penyakit jantung adalah sukar untuk ereksi, keadaan ini sudah tentu boleh memberi kesan kepada kehidupan seksual. Jika anda tidak mempunyai keinginan yang sama seperti sebelum ini, pertimbangkan untuk berunding dengan doktor tentang kesihatan jantung dan masalah seksual anda.

8. Kurang Keyakinan Diri

Penampilan badan merupakan faktor utama yang mempengaruhi keyakinan diri dalam melakukan hubungan seks. Walaupun perubahan dalam bentuk badan dan tahap kecergasan tidak dapat dielakkan, mengekalkan kecergasan bersama adalah sangat penting jika anda mahu meningkatkan libido.

9. Kekurangan Hubungan Emosi

Hubungan emosi antara anda dan pasangan memainkan peranan yang sangat penting. Keserasian emosi dan fizikal adalah berkadar terus. Sebagai contoh, pasangan yang tidak serasi dari segi emosi tidak boleh mempunyai tahap keintiman fizikal yang diingini.

Komunikasi, masa bersendirian, temu janji romantis, atau hanya menonton filem bersama boleh menguatkan tahap hubungan emosi, sekali gus mengatasi masalah malas melakukan hubungan seks.

Jika anda dan pasangan mula kurang kerap bercinta atau malas mengenainya, segera libatkan diri dalam komunikasi yang sengit supaya hubungan seks dapat berjalan lancar dan kemungkinan pertikaian dapat dielakkan. Semoga info ini bermanfaat ya Sahabat Sihat

Tags

Related Post

Leave a Comment