7 Sebab Lelaki Tidak Suka Menggunakan Kondom Ketika Bercinta

Donna

Kondom adalah alat kontraseptif yang berkesan dan praktikal untuk mencegah kehamilan dan penyakit kelamin. Malangnya, ramai lelaki tidak mahu menggunakan kondom atas sebab-sebab tertentu. Apakah sebab-sebabnya? Semak penjelasan dalam ulasan di bawah.

Sebab Lelaki Enggan Menggunakan Kondom

Satu kajian mendedahkan bahawa apabila ereksi, purata panjang zakar lelaki cenderung lebih pendek daripada panjang standard kondom, iaitu 17 cm. Akibatnya, lelaki terpaksa menyesuaikan zakar mereka dengan saiz kondom dengan menggulungnya. Bagi sesetengah lelaki, keadaan ini sudah tentu boleh mengambil masa untuk bercinta.

Halangan ini dianggap agak menyusahkan dan boleh mengurangkan keinginan seksual yang ghairah sebelum ini. Penyelidikan ini melibatkan 1,661 lelaki, 83 peratus daripadanya mendedahkan bahawa mereka mempunyai saiz zakar lebih pendek daripada saiz kondom standard, iaitu sekitar 14-15 cm.

Selain daripada saiz, terdapat beberapa perkara yang penting lelaki yang malas menggunakan kondom, termasuk:

1. Kondom Mengurangkan Keseronokan

Sebab nombor satu mengapa lelaki enggan menggunakan kondom adalah kerana mereka tidak memberikan sensasi yang menyenangkan seperti tanpa kondom.

Ini mungkin terpakai kepada sesetengah lelaki. Namun, itu bukan alasan untuk tidak menggunakan kondom. Sebabnya, terdapat banyak jenama kondom yang memberikan perlindungan tanpa mengurangkan keseronokan.

2. Rasa sihat dan tidak akan menyebarkan penyakit

Sesetengah orang yang telah dijangkiti penyakit kelamin tidak menunjukkan gejala sama sekali. Walau bagaimanapun, jika anda tidak melihat tanda-tanda penyakit kelamin pada pasangan seksual anda, itu tidak bermakna dia tidak bebas daripada penyakit.

Hanya kerana pasangan anda kelihatan sihat tidak bermakna mereka tidak perlu menggunakan kondom. Malah, penyakit kelamin seperti HIV, HPV, klamidia dan herpes boleh bertahan di dalam badan selama bertahun-tahun tanpa menunjukkan tanda-tanda yang jelas.

2. Cenderung suka kepada benda semulajadi

Melakukan hubungan seks tanpa perlindungan mungkin kelihatan semula jadi, tetapi ia meletakkan anda dan pasangan anda berisiko dijangkiti dan kehamilan yang tidak diingini. Jika anda ingin mendapatkan rasa semula jadi, cuba kondom nipis di pasaran.

Sebilangan kondom yang sedang berada di pasaran juga boleh membantu anda mendapatkan keseronokan tambahan semasa aktiviti seksual.

Terdapat kondom yang membuatkan pasangan menggigil atau membuatkan zakar berdiri lebih lama. Selain itu, terdapat juga kondom yang mempunyai tekstur, aroma dan warna yang menggoda.

3. Takut Hilang Sensitiviti

Jika kondom membuatkan anda atau pasangan anda kehilangan sensitiviti organ intim anda, cari kondom nipis seolah-olah anda tidak memakainya.

Sebagai alternatif, anda mungkin mahu kondom bertekstur untuk meningkatkan sensitiviti. Sesetengah orang lebih suka kondom yang mengurangkan sensitiviti supaya mereka tidak ejakulasi terlalu cepat.

4. Kondom Menjejaskan Prestasi Seksual

Sesetengah orang merasa sukar untuk mengekalkan ereksi apabila memakai kondom. Ini biasanya berlaku pada kali pertama anda menggunakan kondom.

Apabila zakar tidak lagi tegak, ramai lelaki bimbang tentang keadaan ini dan kemudian mengaitkannya dengan penggunaan kondom. Sesetengah lelaki mungkin berasa bimbang tentang pendapat pasangan seksual mereka.

Jika ini membimbangkan anda, amalkan memakai kondom apabila anda tidak melakukan hubungan seks dengan seseorang.

Cuba melancap dengan kondom untuk melatih zakar anda supaya kekal tegak dan mengalami orgasme. Dengan cara ini, anda akan berasa lebih yakin untuk mengekalkan ereksi semasa hubungan seks.

5. Detik Foreplay yang Mengganggu

Bagi sesetengah orang, menggunakan kondom sebelum penembusan boleh merosakkan masa ini foreplay bersama-sama dengan pasangan.

Untuk mengatasinya, anda boleh meminta bantuan pasangan anda memakai kondom atau melihat pasangan anda membuka pakaian semasa memakai kondom.

Dengan cara ini, anda akan kekal terangsang dan memakai kondom akan menjadi sebahagian daripada aktiviti seksual.

6. Rasa selesa dengan pasangan anda

Seorang lelaki kadangkala akan berhenti menggunakan kondom jika dia berasa cukup selesa atau mengetahui pengalaman seksual pasangannya.

7. Saiz kondom tidak sesuai dan menyakitkan

Kondom yang terlalu ketat mungkin tidak selesa, tetapi ia datang dalam pelbagai saiz supaya anda boleh mencari yang sesuai. Adalah idea yang baik untuk mengetahui lebih lanjut tentang saiz zakar yang sesuai untuk kondom.

Jika kondom yang anda gunakan terlalu kecil, cari jenama yang lebih besar. Cuba satu sebelum anda melakukan hubungan seks untuk melihat bagaimana rasanya.

Sementara itu, jika anda atau pasangan anda alah kepada kondom, cuba kondom bukan lateks yang diperbuat daripada poliuretana atau poliisoprena kerana ia tidak menyebabkan reaksi alahan; dan gunakan kondom yang tidak mengandungi spermisida.

Adakah Semua Lelaki Benar-benar Enggan Menggunakan Kondom?

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit, hanya 65% lelaki menggunakan kondom secara konsisten. Walaupun wanita yang melakukan hubungan seks dubur yang berisiko tinggi tanpa perlindungan, hanya 11% melaporkan pernah menggunakan kondom.

Selain daripada beberapa sebab seperti yang dijelaskan di atas, lelaki tidak suka memakai kondom adalah masalah psikososial yang sangat kompleks.

Malah, terdapat beberapa sebab mengapa terdapat penurunan penggunaan kondom di kalangan orang dewasa dan golongan muda.

Beberapa sebab ini termasuk: perasaan seseorang apabila menggunakan kondom, pengetahuan tentang HIV, cara seseorang tawar-menawar tentang seks dalam hubungan, risiko jangkitan, dan sejauh mana kemahiran mereka menggunakannya.

Satu kajian dari Universiti Emory mendedahkan perkara yang sama bahawa hampir satu pertiga daripada lelaki yang ditinjau melaporkan bahawa mereka telah kehilangan ereksi selepas menggunakan kondom. Pandangan negatif tentang kondom telah lama menyenyapkan cara selamat melakukan hubungan seks.

Ramai lelaki cenderung mengalami halangan apabila menggunakan kondom, yang menyebabkan mereka enggan menggunakan kondom.

Malah, kondom adalah kaedah kontraseptif terbaik untuk mencegah penyakit kelamin. Namun, beberapa kaedah lain seperti IUD (spiral) dan implan kawalan kelahiran lebih berkesan dalam mencegah kehamilan.

Kurang Kesedaran Penggunaan Kondom

Data Badan Penduduk dan Perancang Keluarga Negara (BKKBN) mendedahkan kadar penggunaan kontraseptif sekejap masih tinggi.

Kontraseptif yang dimaksudkan adalah jenis sementara seperti kondom lelaki, kondom wanita, pil perancang dan suntikan. Jenis ini memerlukan penggunaan biasa untuk mencegah kehamilan.

Menurut Pengarah Pembangunan Penyertaan Perancang Keluarga Swasta BKKBN, Catur Sentana, daripada 46 juta pasangan usia subur di Indonesia, 61 peratus adalah pengguna kontraseptif. Walau bagaimanapun, 27 peratus daripada pengguna peranti ini berhenti menggunakan kontraseptif.

Ketidakpatuhan terhadap penggunaan kontraseptif dianggap memberi kesan kepada keberkesanan kontraseptif sebagai cara mencegah kehamilan. Keengganan untuk menggunakan kondom sebagai cara mencegah kehamilan dan penularan penyakit kelamin nampaknya disebabkan oleh banyak sebab.

Salah satu cabarannya adalah disebabkan stigma masyarakat berhubung penggunaan kondom yang dianggap tabu. Sebab lain ialah kepercayaan bahawa kondom boleh menjejaskan kepuasan semasa hubungan seks.

Data daripada Gabungan Hari Kontrasepsi Sedunia (WCD) menunjukkan bahawa daripada 208 juta kehamilan yang berlaku setiap tahun di seluruh dunia, 41 peratus adalah kehamilan tidak dirancang, yang kebanyakannya berakhir dengan pengguguran.

Ini adalah ulasan tentang pelbagai sebab lelaki malas menggunakan kondom ketika melakukan hubungan intim. Terlepas dari sebab-sebab ini, sebaiknya gunakan perlindungan apabila melakukan aktiviti seksual untuk mencegah kehamilan yang tidak diingini dan penyakit kelamin berbahaya.

Tags

Related Post

Leave a Comment