Bekas raja Sepanyol meminta mahkamah London menolak tuntutan ganti rugi £126 juta daripada bekas kekasih

Donna

LONDON, 18 Julai — Peguam bekas raja Sepanyol, Juan Carlos I hari ini meminta mahkamah di London membatalkan tuntutan ganti rugi lebih £126 juta (RM748 juta) oleh bekas kekasih.

Ahli perniagaan wanita Denmark Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn, yang berusia lewat 50-an dan menetap di England, telah menyaman Juan Carlos, 85, yang turun takhta pada 2014, dan mahukan ganti rugi untuk kecederaan diri.

Dia mendakwa bahawa dia menyebabkan “sakit mental yang teruk” kepadanya dengan mengintip dan mengganggunya.

Juan Carlos, yang sudah berkahwin, berada dalam “hubungan romantik intim” dengan pencerai dari 2004 hingga 2009 dan menghujaninya dengan hadiah, menurut penghujahan mahkamah sebelum ini.

Adam Wolanski, peguam untuk bekas raja, memberitahu Mahkamah Tinggi di London bahawa zu Sayn-Wittgenstein-Sayn mahukan “kerosakan melebihi £126 juta”.

Beliau berkata Juan Carlos “dengan tegas menafikan pernah mengganggu pihak yang menuntut” dan bahawa kes itu “tiada realistik” prospek kejayaan kerana bukti “semata-mata tidak mendedahkan kes yang berdaya maju”.

Peguam untuk bekas kekasihnya, bagaimanapun, menggelar permohonan “motong keluar” itu “salah anggap” dan berkata ia harus ditolak.

“Defendan (Juan Carlos) terus berusaha sedaya upaya untuk menghalang mahkamah daripada menentukan tuntutan ini,” peguam Jonathan Caplan, untuk zu Sayn-Wittgenstein-Sayn memberitahu hakim dalam rangka kes bertulis.

“Cadangan yang dibuat bagi pihak defendan bahawa tuntutan itu entah bagaimana kesat kerana ia dengan sendirinya direka untuk mengganggu seorang negarawan tua yang terdedah adalah tidak berasas dan berani.”

Zu Sayn-Wittgenstein-Sayn sebelum ini mendakwa Juan Carlos mula mengganggunya selepas hubungan mereka terputus, menggunakan ancaman, pencerobohan harta benda dan pengawasannya.

Tembakan merosakkan kamera keselamatan di pintu pagar hadapan harta itu, dakwanya, menuduh bekas raja itu marah dengan penolakannya.

Hubungan pasangan itu diketahui pada 2012, apabila raja patah tulang pinggul ketika bercuti di Botswana bersama Zu Sayn-Wittgenstein-Sayn dan terpaksa diterbangkan pulang, mencetuskan kemarahan orang ramai semasa tempoh pengangguran rekod di Sepanyol.

Dua tahun kemudian, dilanda skandal dan masalah kesihatan, Juan Carlos turun takhta pada usia 76 tahun memihak kepada anaknya Felipe VI, yang kini secara terbuka menjauhkan dirinya daripada bapanya.

Juan Carlos menjalani buangan sendiri di Emiriah Arab Bersatu pada 2020.

Tiga hakim rayuan di London pada Disember memutuskan bekas kekasihnya tidak boleh menyamannya kerana gangguan di mahkamah Inggeris untuk tempoh ketika dia berada di atas takhta.

Ini membuka kemungkinan bahawa dia boleh mengejarnya kerana kelakuannya yang didakwa selepas masa itu. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment