Bekas penyerang England Trevor Francis meninggal dunia akibat serangan jantung

Donna

LONDON, 24 Julai — Bekas penyerang England, Trevor Francis meninggal dunia pada usia 69 tahun selepas mengalami serangan jantung, kata keluarganya hari ini.

Francis memulakan karier bermainnya di Birmingham City pada 1970 sebelum berkhidmat di beberapa kelab termasuk Nottingham Forest, Manchester City, Sheffield Wednesday.

Francis menjadi pemain pertama Britain bernilai £1 juta pada 1979 apabila dia berpindah dari Birmingham ke Forest, menjaringkan gol kemenangan dalam perlawanan akhir Piala Eropah menentang Malmo.

“Trevor Francis telah meninggal dunia pada usia 69 tahun. Dia mengalami serangan jantung di apartmennya di Sepanyol pagi ini,” kata kenyataan daripada keluarganya yang dikeluarkan kepada media Britain.

“Bagi pihak keluarga, ini merupakan satu kejutan besar kepada semua orang. Kami semua sangat kecewa. Dia seorang pemain bola sepak legenda tetapi dia juga seorang yang sangat baik.”

Francis juga menguruskan Queens Park Rangers, Sheffield Wednesday, Birmingham dan Crystal Palace.

“Nottingham Forest berasa amat sedih apabila mengetahui pemergian pemenang dua kali Piala Eropah, Trevor Francis,” kata kelab Liga Perdana itu.

“Lagenda Hutan sejati yang tidak akan dilupakan.” — Reuters

Related Post

Leave a Comment