Bekas pengerusi Juve Agnelli dikenakan larangan 16 bulan baru oleh Persekutuan Bola Sepak Itali dalam skandal perakaunan

Donna

MILAN, 11 Julai — Andrea Agnelli digantung 16 bulan oleh Persekutuan Bola Sepak Itali (FIGC) semalam atas dakwaan peranannya dalam Juventus berbohong mengenai pemain yang tidak membayar gaji semasa pandemik Covid-19.

Bekas pengerusi Juve Agnelli telah memutuskan untuk tidak menerima tawaran pengakuan yang menyebabkan kelab Serie A itu melarikan diri dengan denda sekitar €700,000 (RM3.6 juta) pada akhir Mei.

Bagaimanapun tribunal tatatertib FIGC mendapati Agnelli, yang meletak jawatan sebagai pengerusi bersama ahli lembaga pengarah yang lain pada akhir tahun lalu, bersalah dan menjatuhkan hukuman larangan berpanjangan kedua dalam tempoh kurang setahun.

Pada Januari dia dihalang daripada bola sepak Itali selama dua tahun selepas Juve didapati bersalah menggunakan perpindahan untuk meningkatkan kunci kira-kira mereka secara buatan.

Juve akhirnya dikenakan 10 mata untuk kesalahan itu berikutan pusingan rayuan, hukuman yang merupakan sebahagian daripada siasatan yang lebih luas terhadap dakwaan perakaunan palsu dan tipu helah pemindahan yang menggegarkan permainan di Itali.

Perundingan kolektif Juve dan defendan lain yang berkaitan dengan kelab telah memaklumkan bahawa pemain telah melepaskan pembayaran gaji semasa wabak pada 2020, sambil secara peribadi memberi jaminan kepada mereka bahawa mereka hanya akan terlepas sebahagian daripada apa yang diumumkan secara terbuka.

Skuad kendalian Massimiliano Allegri itu berakhir di tempat ketujuh dalam Serie A selepas musim bergelora yang dikuasai skandal itu, yang turut membawa kepada penyiasatan ke atas kelab-kelab teratas lain.

Penempatan itu membolehkan mereka mendapat tempat dalam Liga Persidangan Europa musim depan, tetapi mereka mungkin masih dilarang daripada bola sepak Eropah oleh badan induk benua itu.

Juve juga menghadapi prosiding jenayah berasingan dalam urusan itu, dengan beberapa tokoh kelab semasa dan bekas termasuk Agnelli berpotensi menghadapi perbicaraan.

Agensi berita Itali melaporkan bahawa perbicaraan mahkamah pada 26 Oktober akan menentukan sama ada sebarang kemungkinan perbicaraan akan diadakan di Turin, tempat penyiasatan itu berpusat, atau Milan atau Rom. — AFP

Related Post

Leave a Comment