Bekas pemain tengah Man United, Cleverley mengumumkan persaraan

Donna

MANCHESTER, 2 Julai — Bekas pemain tengah Manchester United, Tom Cleverley mengumumkan persaraannya daripada bola sepak pada usia 33 tahun, dengan alasan kecederaan yang berlarutan.

Bekas pemain antarabangsa England terbaharu menjadi kapten Watford, menyertai pasukan Kejuaraan secara pinjaman dari United pada musim 2009-10.

Cleverley membuat 181 penampilan, menjaringkan 19 kali dan mencatatkan 15 bantuan selama enam setengah tahun di Watford selepas menyertai Everton secara pinjaman buat kali kedua dan membuat perpindahan kekal pada 2017.

Musim terakhirnya dilanda kecederaan apabila dia terlepas 29 perlawanan untuk Watford, yang menduduki tempat ke-11 dalam kedudukan Kejohanan.

Cleverley menjalani pembedahan pada kecederaan Achilles yang menghalangnya untuk tempoh berpanjangan pada awal musim lalu sebelum mengalami kecederaan paha pada Februari.

“Hari ini, saya mengumumkan persaraan saya daripada bola sepak sebagai pemain. Tahun lepas adalah amat sukar untuk mengatasi halangan kecederaan,” kata bekas pemenang Liga Perdana Inggeris itu dalam satu kenyataan semalam.

“Malangnya, badan saya telah gagal dan tidak mempunyai kapasiti untuk beraksi lagi.”

Cleverley, lulusan akademi United, bermain 79 perlawanan untuk pasukan Old Trafford sebelum menyertai Leicester City, Watford, Wigan Athletic, Aston Villa dan Everton secara pinjaman.

“Sebutan istimewa mesti diberikan kepada Manchester United… Orang ramai dan kelab yang memberi saya asas sebagai pemain dan orang dan juga kelab yang membuat impian saya menjadi kenyataan…

“Kepada semua yang terlibat dengan Kelab Bola Sepak Watford. Saya mempunyai keistimewaan untuk memanggil kelab ini pulang… Kasih sayang yang telah anda tunjukkan kepada saya sebagai pinjaman muda sehingga saat saya bersara sebagai lelaki dewasa, saya tidak akan dapat membayar balik.”

Watford berkata, “Beberapa berita menarik akan diumumkan bersama oleh kelab dan Tom tidak lama lagi.” — Reuters

Related Post

Leave a Comment