Bekas pemain nombor satu dunia Wozniacki mengumumkan kemunculan semula

Donna

COPENHAGEN, 29 Jun — Caroline Wozniacki bersedia untuk kembali bermain tenis selepas bekas pemain nombor satu dunia itu berkata hari ini bahawa dia bersedia untuk kembali ke Jelajah selepas bersara daripada sukan itu pada 2020 untuk membina keluarga.

Pemain Denmark Wozniacki menghabiskan 71 minggu di kedudukan teratas dunia dan menamatkan dengan 30 gelaran perseorangan — termasuk mahkota Grand Slam di Terbuka Australia pada 2018.

Dia mengumumkan persaraannya sebelum Terbuka Australia 2020 pada usia 29 tahun, mengatakan dia ingin membina keluarga dengan suaminya, bekas pemain NBA David Lee. Dia mempunyai seorang anak perempuan Olivia dan anak lelaki James.

“Sejak tiga tahun lepas dari permainan, saya perlu menebus masa yang hilang bersama keluarga saya, saya menjadi seorang ibu dan kini mempunyai dua anak yang cantik yang saya sangat bersyukur,” tulisnya di Twitter.

“Tetapi saya masih mempunyai matlamat yang ingin saya capai. Saya ingin menunjukkan kepada anak-anak saya bahawa anda boleh mengejar impian anda tidak kira umur atau peranan anda.

“Kami memutuskan sebagai sebuah keluarga sudah tiba masanya. Saya akan kembali bermain dan saya tidak sabar!”

Wozniacki berkata dia akan mula bermain di Terbuka Kanada di Montreal pada Ogos “untuk kembali ke alur” sebelum menyasarkan Terbuka AS manakala matlamat jangka panjangnya ialah Sukan Olimpik 2024 di Paris.

“Jadi saya akan bermain Terbuka AS. Terdapat hanya suasana elektrik di New York yang saya tidak boleh merasa cukup, dan saya telah bermain dengan baik di sana selama bertahun-tahun,” tulisnya dalam artikel majalah Vogue.

“Selepas itu, saya akan mempunyai beberapa bulan untuk bersedia ke Australia dan kami akan mengambilnya dari sana. Sukan Olimpik Paris pastinya satu gol juga.”

Wozniacki, yang berusia 33 tahun bulan depan, berkata dia mendapat inspirasi daripada juara Grand Slam 23 kali, Serena Williams selepas pemain Amerika itu kembali ke sukan itu selepas kelahiran anak perempuannya Olympia.

“Saya rasa Serena tidak mendapat kredit yang cukup untuk mara ke banyak perlawanan akhir Grand Slam selepas beraksi di Olympia,” tambahnya.

“Persaraannya akan sentiasa pahit, baik untuk saya dan ramai pemain lain, kerana dia sangat bermakna untuk tenis wanita. Dia membuka jalan untuk ramai di antara kami, dia menunjukkan kepada kami bahawa segala-galanya mungkin.” — Reuters

Related Post

Leave a Comment