Bekas pemain Arsenal, bintang Barcelona, ​​Fabregas, menggantung but untuk melatih

Donna

MADRID, 2 Julai — Bekas pemain tengah Arsenal, Barcelona dan Chelsea, Cesc Fabregas mengumumkan persaraannya daripada bola sepak pada usia 36 tahun semalam, mendedahkan rancangannya untuk segera menyertai kejurulatihan.

Fabregas memenangi Piala Dunia 2010 dan dua Kejohanan Eropah bersama Sepanyol, dua kejuaraan Liga Perdana bersama Chelsea dan La Liga bersama Barcelona.

“Ia dengan penuh kesedihan bahawa masanya telah tiba untuk saya menggantung but bermain saya,” tulis Fabregas di media sosial.

“Ia adalah satu perjalanan yang saya tidak akan lupakan,” tambahnya.

“Dari hari pertama saya di Barca, Arsenal, Barca lagi, Chelsea, Monaco dan Como, saya akan menghargai mereka semua.

“Saya menjalani pengalaman yang tidak pernah saya sangka dalam sejuta tahun saya akan mendekatinya.”

Fabregas menubuhkan Andres Iniesta untuk menjaringkan gol kemenangan menentang Belanda pada perlawanan akhir Piala Dunia 2010 di Johannesburg.

Dia memulakan kerjayanya di akademi Barcelona sebelum menyertai Arsenal ketika berusia 16 tahun pada 2003. Dia memenangi Piala FA 2005 bersama Gunners dan memulakan kekalahan 2-1 kepada Barcelona dalam perlawanan akhir Liga Juara-Juara musim berikutnya.

Dia kembali ke Barcelona pada 2011 dan menghabiskan tiga tahun di Camp Nou sebelum menandatangani kontrak dengan Chelsea.

Fabregas berlepas ke Monaco pada 2019 dan menghabiskan musim lalu bersama Como di peringkat kedua Itali. Dia akan tinggal di kelab untuk bekerja dengan pasukan simpanan dan remaja.

“(Ia) sebuah kelab dan projek yang saya tidak boleh teruja lebih,” kata Fabregas.

“Pasukan bola sepak yang menawan ini memenangi hati saya dari minit pertama dan datang kepada saya pada masa yang tepat dalam kerjaya saya. Saya akan pegang dengan kedua-dua tangan.” — AFP

Related Post

Leave a Comment