Bekas kapten Perancis Vieira melantik jurulatih Strasbourg

Donna

PARIS, 3 Julai — Bekas kapten Perancis, Patrick Vieira semalam mengambil alih jawatan jurulatih Strasbourg dalam Ligue 1 Perancis dengan kontrak selama tiga tahun, umum kelab milik AS itu.

Vieira, 47, menggantikan Frederic Antonetti, yang dipecat awal minggu lalu selepas Strasbourg menduduki tempat ke-15 dalam Ligue 1, dua anak tangga dan lima mata di atas zon penyingkiran.

“Saya mengalu-alukan Patrick Vieira, yang saya kenali daripada pasukan kebangsaan Perancis; Saya sangat gembira mengalu-alukannya ke Strasbourg,” kata Marc Keller, presiden Strasbourg dan bekas pemain tengah Perancis dalam satu kenyataan di laman web kelab.

“Dia sepadan dengan profil yang kami cari: seorang pengurus dengan pengalaman antarabangsa, dan yang juga mempunyai pengetahuan yang baik tentang Ligue 1 dan pemain mudanya.”

Kelab Alsace berada di bawah pemilikan baharu, dengan konsortium The BlueCo, diketuai oleh pemilik Chelsea Todd Boehly dan Clearlake Capital yang berpangkalan di AS, membeli pegangan majoriti pada 22 Jun.

Vieira bermain 107 kali untuk Perancis yang menjadi kapten negaranya 21 kali dan memenangi Piala Dunia pada 1998 dan Euro pada 2000. Pemain tengah yang dimainkannya untuk AC Milan, Arsenal, Juventus, Inter dan akhirnya Manchester City, di mana dia memulakan kerjaya kejurulatihannya.

Beliau pernah menjadi ketua jurulatih di New York City FC, Nice dan Crystal Palace.

Dia berkata dia “sangat gembira” untuk mengambil alih di Strasbourg.

“Saya tahu sejarah dan identiti kelab ini, semangat yang ditimbulkannya, kepentingannya untuk wilayahnya, yang merupakan tempat bola sepak dan semangat,” kata Vieira.

“Adalah menarik sebagai jurulatih untuk dapat membina sesuatu sambil bergantung pada nilai yang telah menentukan kekuatan kelab.”

Vieira tidak mempunyai kelab sejak dipecat oleh Palace pada Mac.

Pada musim pertamanya, dia membawa kelab itu ke tempat ke-12 pada 2021-2022 tetapi dipecat musim bunga ini dengan kelab itu berada di atas tempat penyingkiran dan dalam 12 perlawanan tanpa kemenangan.

Palace gagal melakukan rembatan ke sasaran dalam setiap tiga perlawanan terakhirnya di Liga Perdana, kejadian pertama berlaku sejak statistik pertama kali direkodkan pada 2003-04. — AFP

Related Post

Leave a Comment