Bekas doktor Gimnastik Amerika Syarikat Nassar ditikam dalam penjara, dalam keadaan stabil

Donna

MIAMI, 10 Julai — Larry Nassar, bekas doktor Gimnastik Amerika Syarikat yang dipermalukan yang disabitkan kesalahan melakukan penderaan seksual kepada gimnas wanita muda, telah ditikam oleh banduan lain di penjara dan berada dalam keadaan stabil hari ini, lapor media AS.

Biro Penjara Persekutuan mengesahkan bahawa seorang banduan di Penjara AS Coleman di Florida telah diserang pada petang Ahad, tetapi enggan mengenal pasti banduan itu atas kebimbangan privasi dan keselamatan.

“Kakitangan yang bertindak balas segera memulakan langkah menyelamatkan nyawa,” kata jurucakap biro Benjamin O’Cone dalam satu kenyataan. “Banduan itu dibawa oleh (kakitangan kecemasan) ke hospital tempatan untuk rawatan dan penilaian lanjut.”

FBI telah dimaklumkan tentang kejadian itu, dan siasatan dalaman sedang dijalankan, tambah O’Cone. Tiada kakitangan atau banduan lain yang cedera, katanya.

Nassar, yang sedang menjalani hukuman selama beberapa dekad berikutan sabitan kesalahannya pada 2018, ditikam di belakang dan dada semasa pertengkaran pada Ahad, lapor Associated Press, memetik seseorang yang biasa dengan perkara itu. Dia berada dalam keadaan stabil, lapor AP dan ABC.

Nassar dijatuhi hukuman penjara sehingga 175 tahun kerana melakukan penderaan seksual kepada gimnas wanita muda yang diamanahkan untuk menjaganya. Gimnas tersebut termasuk pemenang pingat emas Olimpik Simone Biles, Aly Raisman dan McKayla Moraney. — Reuters

Related Post

Leave a Comment