Bekas bos Scotland Brown meninggal dunia pada usia 82 tahun

Donna

LONDON, 26 Jun — Bekas pengurus Scotland Craig Brown meninggal dunia pada usia 82 tahun, salah satu bekas kelabnya Aberdeen mengesahkan hari ini.

Brown ialah pengurus paling lama berkhidmat di negaranya, mengendalikan 71 perlawanan dari 1993 hingga 2001, di mana dia berjaya melayakkan diri ke Euro 96 dan Piala Dunia 1998.

Beliau juga merupakan sebahagian daripada kakitangan kejurulatihan Scotland untuk perlawanan akhir Piala Dunia 1986 dan 1990.

Brown mula menguruskan Preston North End dan Motherwell sebelum menamatkan kerjayanya di Aberdeen pada 2013 dan menjadi pengarah di Pittodrie.

“Semua orang di Aberdeen FC berasa sedih dengan kehilangan bekas pengurus, pengarah dan duta kelab tercinta kami, Craig Brown,” kata Aberdeen dalam satu kenyataan.

“Seorang kawan yang dikasihi kepada kami semua, Craig akan sangat dirindui dan kasih sayang serta ucapan takziah kami bersama keluarganya pada masa yang amat menyedihkan ini.”

Brown memulakan kerjaya bola sepaknya sebagai pemain dengan Rangers, Dundee dan Falkirk sebelum berpindah ke pengurusan di Clyde.

Kerjaya kejurulatihan antarabangsanya bermula dengan pasukan remaja Scotland. Dia membimbing pasukan bawah 16 tahun ke perlawanan akhir Piala Dunia pada 1989 dan bawah 21 tahun ke separuh akhir Kejohanan Eropah tiga tahun kemudian. — Bernama

Related Post

Leave a Comment