Beckham: Messi memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan Major League Soccer

Donna

FORT LAUDERDALE, 19 Julai — David Beckham percaya Lionel Messi memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dengan Major League Soccer, walaupun standard permainan berada pada “tahap berbeza” daripada permainan Eropah.

Pemilik bersama Inter Miami, Beckham, bekas pemain tengah Manchester United dan Real Madrid, menyaksikan Messi mengambil bahagian dalam sesi latihan pertamanya untuk kelab itu pada hari Selasa selepas menandatangani kontrak selama dua setengah tahun.

Pemain tengah Sepanyol Sergio Busquets, bekas rakan sepasukan Messi dari Barcelona, ​​turut berlatih di kompleks kelab itu, selepas menandatangani kontrak pada Sabtu, dengan bekas jurulatih Barcelona dan Argentina Gerardo ‘Tata’ Martino mengetuai sesi itu.

“Leo masih memerlukan, tidak kira betapa hebatnya dia, tidak kira apa pun kedudukannya, dia dan Sergio akan memerlukan masa untuk menyesuaikan diri tidak kira,” kata lelaki Inggeris itu.

“Mereka mungkin mengejutkan kami, kami mungkin mula memenangi setiap perlawanan, tetapi kami perlu bersabar,” katanya.

Peminat Miami mungkin perlu menunjukkan kesabaran itu pada perlawanan Piala Liga Jumaat menentang pemain Mexico, Cruz Azul, dengan Beckham berkata pemain Argentina itu mungkin tidak semestinya bermula.

“Leo akan memainkan sebahagian daripada permainan tetapi itu bergantung kepada jurulatih (dan) terpulang kepada Leo untuk memutuskan sama ada dia sudah bersedia kerana kita tahu dia telah pergi selama beberapa minggu bersama keluarganya tetapi dia kelihatan tajam. , dia kelihatan hebat tetapi dia akan memerlukan masa untuk menyesuaikan diri juga,” kata Beckham.

Beckham adalah nama terbesar yang berpindah ke MLS apabila dia menandatangani kontrak dengan Galaxy pada 2007 apabila liga itu hanya mempunyai 13 kelab, berbanding 29 kelab hari ini dan standard permainan adalah jauh lebih rendah.

Tetapi Beckham berkata bahawa terdapat satu kawasan di mana tiada apa yang berubah.

“Salah satu persamaan adalah, apabila saya datang, tiba-tiba, semua orang berfikir: LA akan memenangi segala-galanya. LA akan memenangi setiap perlawanan, 7-0, 8-0, dan itu sahaja, tiada orang lain yang akan memenangi apa-apa,” katanya.

Tetapi di sebalik ketibaan Beckham, Galaxy tidak dapat mara ke playoff dalam dua musim pertamanya.

LA menamatkan saingan di sebelah bawah Persidangan Barat pada 2007 dan 2008 tetapi kemudian pada 2009 dikalahkan sebagai finalis sebelum memenangi Piala MLS pada 2011 dan 2012.

“Dua tahun pertama bagi saya, ia adalah satu cabaran, membiasakan diri dengan segala-galanya, membawa kelab dan liga menjadi lebih profesional, tetapi keadaan berubah dengan cepat,” katanya.

“Saya mula lebih menikmati bola sepak, bukan hanya kerana kami menang (tetapi) kerana saya dapat melihat perubahan yang sedang dibuat — perkara akademi masuk ke setiap kelab… kami kini berada pada tahap di mana perkara pasti berbeza dengan keadaan pada 2007,” katanya.

Walaupun taraf MLS masih jauh di bawah liga-liga teratas di Eropah, di mana Messi menghabiskan keseluruhan karier kelabnya, beberapa pemain asing yang menyertai liga lewat dalam karier mereka mendapati sukar untuk berkembang maju.

Perjalanan yang kerap merentasi zon masa, bermain di atas permukaan tiruan di sesetengah stadium, dan mempunyai rakan sepasukan yang mungkin tidak berada pada panjang gelombang yang sama atau mempunyai keupayaan teknikal yang diharapkan, adalah beberapa cabaran yang dihadapi pemain.

Beckham tidak ragu-ragu bahawa Messi akan berjaya tetapi menerima kesannya di atas padang mungkin tidak secepat yang dijangkakan sesetengah pihak.

“Ia adalah gaya bola sepak yang berbeza, ia adalah tahap yang sedikit berbeza daripada yang sudah biasa dilakukan oleh beberapa pemain yang datang,” katanya.

“Tetapi pada penghujung hari, tahap bola sepak di negara ini sekarang adalah tahap yang baik, ia adalah tahap yang hebat, jadi akan ada saat di mana kita perlu bersabar,” katanya. — AFP

Related Post

Leave a Comment