Bayern menamatkan perkongsian kontroversi dengan Qatar Airways

Donna

FRANKFURT, 28 Jun — Bayern Munich berkata hari ini mereka telah memutuskan untuk tidak memperbaharui perjanjian penajaan mereka dengan Qatar Airways, yang telah lama menjadi kontroversi kerana kebimbangan hak asasi manusia di negara Teluk itu.

Dalam satu kenyataan bersama, kedua-dua pihak berkata kontrak itu akan berakhir “dengan persetujuan bersama” pada 30 Jun selepas perkongsian selama lima tahun.

“Hubungan yang FC Bayern dapat jalin dengan peminatnya di dunia Arab melalui Qatar Airways akan kekal,” kata kenyataan itu.

Ketua Pegawai Eksekutif Bayern yang baharu, Jan-Christian Dreesen berkata pasukan itu dan Qatar Airways “telah bekerjasama dengan jayanya dan belajar daripada satu sama lain”.

Akbar Al Baker, ketua eksekutif Qatar Airways, mendoakan Bayern “semua yang terbaik untuk masa depan”.

“FC Bayern adalah kelab bola sepak yang hebat yang permainannya telah kami ikuti dengan kegembiraan dan semangat,” tambahnya.

Kelab terbesar Jerman itu telah lama menghadapi kritikan kerana hubungannya dengan Doha dan syarikat penerbangan milik kerajaan itu berhubung dakwaan isu hak asasi manusia, terutamanya sekitar Piala Dunia 2022 di Qatar.

Pada perhimpunan agung kelab 2021 itu, ahli mengganggu mesyuarat dengan ejekan dan laungan menyeru agar hubungan dengan negara Teluk itu diputuskan.

Semasa Piala Dunia tahun lalu, pasukan kebangsaan Jerman itu berundur pada janji untuk memakai lilitan lengan “One Love” sebagai menyokong hak asasi manusia dan kepelbagaian, menyalahkan keputusan itu atas ancaman sekatan di padang daripada Fifa.

Dalam gambar pra-perlawanan sebelum perlawanan pertama kejohanan itu, pasukan Jerman itu bergambar dengan tangan menutup mulut, mengeluarkan kenyataan bahawa mereka telah didiamkan oleh badan induk sukan itu.

Jerman tersingkir pada peringkat kumpulan untuk Piala Dunia kedua berturut-turut tetapi menafikan pasukan itu terganggu dengan acara luar padang. — AFP

Related Post

Leave a Comment