Batu kerikil sungai tumis berharga RM10 satu kegilaan di China (VIDEO)

Donna

KUALA LUMPUR, 23 Jun — Ingin mencuba jenis makanan jalanan Cina yang pelik yang terdiri daripada batu-batu sungai kecil yang digoreng?

Anda boleh merasainya dengan membelanjakan 16 yuan (RM10) untuk hidangan itu, dipanggil suodiu, yang dimasak dengan campuran rempah dan herba, Oddity Central dilaporkan.

Hidangan itu kini viral di media sosial selepas ia dikongsi di Xiaohongshu, Instagram versi China.

Mengenai cara hidangan itu dinikmati, seorang penjual dalam salah satu klip yang dikongsi di platform berkata, batu itu perlu disedut sebelum diludahkan.

Menurut portal itu, suodiu dipercayai telah dicipta sejak berabad-abad lalu oleh ahli bot selepas terdampar di sungai tanpa makanan.

Untuk menipu perut mereka yang lapar, tukang perahu itu menggoreng kerikil sungai dengan perasa sebelum menghisapnya.

Resipi itu kemudiannya diteruskan turun temurun dan hari ini, peniaga tepi jalan di China menjualnya dengan menumis batu sungai dengan minyak cili, sos bawang putih, ulas bawang putih dan campuran rempah ratus.

Mengenai mengapa hanya batu sungai yang digunakan, dikatakan ia telah memperoleh rasa hidupan laut, jadi apabila menghisapnya, anda akan mendapat rasa ikan yang digabungkan dengan rempah ratus.

Jika anda tertanya-tanya sama ada batu sungai itu dikembalikan kepada penjual selepas selesai menjamu selera, penjual telah membenarkan pelanggan membawanya pulang sebagai cenderahati.

Tags

Related Post

Leave a Comment