Barcelona menandatangani penyerang Brazil Roque dengan perjanjian tujuh tahun bernilai €61 juta mulai 2024

Donna

BARCELONA, 12 Julai — Barcelona mencapai persetujuan untuk menandatangani Vitor Roque daripada Club Athletico Paranaense dengan penyerang Brazil itu akan menyertai juara Sepanyol itu dari musim 2024-25 dengan kontrak sehingga 2031, kata kelab La Liga itu pada Rabu.

Butiran kewangan tidak didedahkan tetapi laporan media berkata Barca bersetuju dengan bayaran €40 juta (RM205 juta) dengan tambahan €21 juta untuk pemain yang dilihat sebagai pengganti Robert Lewandowski yang berusia 35 tahun bulan depan.

Pemain berusia 18 tahun itu telah menjaringkan 22 gol untuk Paranaense dalam 66 penampilan, membantu mereka mara ke final Copa Libertadores musim lalu.

Dia mendapat cap pertamanya untuk Brazil pada bulan Mac, menjadi pemain pertama yang paling muda untuk juara dunia lima kali itu.

“Dari segi bola sepak, penyerang tengah masih dalam pembangunan tetapi kebolehsuaiannya bermakna dia juga boleh bermain di bahagian sayap sekiranya keadaan memerlukan,” kata Barcelona dalam satu kenyataan.

“Pembaca permainan yang sangat baik, dia juga menyerlah dengan kepantasannya dan kemahiran penyudahnya di hadapan gawang.”

Barcelona berkata mereka telah memasukkan klausa pembelian sebanyak €500 juta ke dalam kontraknya. — Reuters

Related Post

Leave a Comment