Barcelona, ​​Man Utd antara kelab yang didenda oleh UEFA kerana melanggar peraturan permainan adil kewangan

Donna

MANCHESTER, 14 Julai — Barcelona dan Manchester United adalah antara kelab yang didenda oleh UEFA pada hari Jumaat kerana melanggar peraturan permainan adil kewangan (FFP) sepanjang musim 2022/23.

United didenda €300,000 (RM1.5 juta) kerana gagal memenuhi syarat pulang modal yang cuba mengehadkan kerugian yang dialami kelab.

Juara Sepanyol, Barcelona, ​​dikenakan sekatan €500,000 kerana memasukkan keuntungan daripada penjualan aset tidak ketara, yang bukan pendapatan yang relevan di bawah peraturan, untuk mengimbangi buku mereka.

Peraturan FFP, yang diperkenalkan pada 2010, telah membenarkan kelab melaporkan kerugian tidak lebih daripada €30 juta dalam tempoh tiga tahun.

Musim lalu adalah tahun terakhir peraturan tersebut akan digunakan oleh UEFA sebelum peraturan pelesenan dan kemampanan baharu dilonggarkan dalam tempoh tiga musim akan datang.

Finalis Liga Juara-Juara Inter Milan, AC Milan, Paris Saint-Germain, Monaco, Roma dan Marseille terlepas daripada sekatan selepas mencapai sasaran yang ditetapkan oleh perjanjian penyelesaian UEFA.

Kelab Belgium, Royal Antwerp dan pasukan Turki Trabzonspor dikenakan denda terbesar sebanyak €2 juta setiap satu. — AFP

Related Post

Leave a Comment