Bangunan tinggi Hong Kong bertujuan untuk menjadi ‘kampung’ orang mati

Donna

HONG KONG, 2 Julai — Dengan ruang legar marmar putih dan candelier yang mewah, menara 12 tingkat itu boleh disalah anggap sebagai salah sebuah hotel terbaharu di Hong Kong, tetapi ia menawarkan penginapan yang lebih lama: Tempat berehat terakhir untuk beribu-ribu di salah sebuah hotel paling terkenal di dunia. bandar sesak.

7.3 juta penduduk Hong Kong berkongsi beberapa kawasan kejiranan paling padat penduduk di bumi, dan pada masa lalu, keluarga yang berkabung terpaksa menunggu bertahun-tahun untuk mendapatkan tempat untuk abu orang tersayang.

Kolumbarium Shan Sum dibuka bulan lalu dengan rancangan akhirnya menawarkan 23,000 ceruk untuk tempayan pengebumian, sebahagian daripada usaha kerajaan selama sedekad untuk membawa masuk syarikat swasta untuk mengurangkan tekanan ke atas sektor penjagaan kematian.

Dasar itu kini membuahkan hasil selepas penduduk yang semakin tua di bandar itu melonjakkan kadar kematian melebihi kapasiti ruang angkasa kerajaan pada pertengahan 2010-an, mewujudkan kekurangan yang teruk.

Bangunan moden yang anggun itu adalah hasil kerja arkitek Jerman Ulrich Kirchhoff, 52, yang memberitahu AFP dia cuba menggabungkan unsur-unsur alam semula jadi ke dalam ruang berkepadatan tinggi untuk mewujudkan “rasa kampung kejiranan”.

“Ia adalah bangunan pangsapuri untuk orang mati … Ia lebih terasa seperti kejiranan yang rapat,” katanya.

Kirchhoff berkata reka bentuknya diilhamkan oleh perkuburan tradisional Cina, yang sering bertenggek di lereng gunung. Kolumbariumnya membawa garisan beralun, kehijauan dan tekstur batu yang dipahat itu.

Abu disimpan dalam petak berhias, ada yang sekecil 26 kali 34 sentimeter (10 kali 13 inci), yang melapisi dinding bilik berhawa dingin.

Kirchhoff berkata dia mereka bentuk bilik di setiap tingkat untuk memberikan keintiman, berbeza dengan ruang sempit kolumbarium awam, yang katanya berasa seperti berada di “gudang”.

“Bagaimanakah kita mengekalkan kualiti hidup dan maruah untuk rakyat dalam kepadatan tinggi ini?” dia tanya.

“Adakah ia hanya kotak kasut atau ada sesuatu yang lain?”

Kekurangan ruang urn

Sama seperti pangsapuri di Hong Kong, sewa untuk unit tidak murah, meletakkannya di luar jangkauan kebanyakan orang.

Pilihan asas dua orang di Shan Sum dijual pada harga AS$58,000 (kira-kira RM270,000) manakala pakej peringkat teratas, untuk seisi keluarga, berharga hampir AS$3 juta.

Pendapatan isi rumah bulanan median di Hong Kong kini sekitar AS$3,800, menurut data kerajaan.

Tempat seperti Shan Sum dicipta sebagai tindak balas kepada kekurangan ruang tempayan Hong Kong sedekad yang lalu.

Pada masa itu, mayat yang dibakar sering disimpan di dalam laci di rumah pengebumian selama bertahun-tahun sementara menunggu tempat dibuka, atau ditempatkan di kolumbarium tidak berlesen di kuil atau bangunan kilang yang telah diubah suai.

Gambar yang diambil di Hong Kong pada 7 Jun 2023 menunjukkan arkitek Jerman Ulrich Kirchhoff bergambar di luar kolumbarium Shan Sum yang dia reka.— Gambar AFP

Gambar yang diambil di Hong Kong pada 7 Jun 2023 menunjukkan arkitek Jerman Ulrich Kirchhoff bergambar di luar kolumbarium Shan Sum yang dia reka.— Gambar AFP

Sejarawan Chau Chi-fung, yang menulis buku mengenai amalan pengebumian Hong Kong, berkata benih krisis itu telah disemai beberapa dekad sebelum oleh pentadbiran kolonial British, sebelum bandar itu diserahkan kepada China pada 1997.

“Undang-undang pada masa itu adalah ketat tentang cara merawat mayat, tetapi apabila ia menjadi abu, kerajaan tidak mempunyai dasar yang komprehensif untuk mereka,” katanya kepada AFP.

Penduduk etnik Cina di Hong Kong mengikut sejarah lebih suka pengebumian, tetapi kerajaan mempopularkan pembakaran mayat pada tahun 1960-an — perubahan yang dilihat di pusat bandar yang padat di seluruh Asia.

Kini kira-kira 95 peratus orang mati Hong Kong dibakar setiap tahun, yang Chau dikaitkan dengan perubahan adat istiadat sosial.

Kerajaan menganggarkan bahawa kematian akan meningkat sebanyak 14 peratus kepada 61,100 setahun menjelang 2031.

Pegawai berkata bahawa bandar itu bersedia untuk peningkatan itu, dengan kira-kira 25 peratus kekosongan di antara 425,000 tempat kolumbarium awam semasa dan lebih banyak bekalan awam dan swasta dalam perancangan.

“Keadaan telah bertambah baik berbanding beberapa tahun lalu… Masalahnya telah diringankan, tetapi tidak diselesaikan,” kata Chau.

‘Pandangan laut’

Wing Wong, 43, tahun lalu menghembuskan bapanya di Tsang Tsui Columbarium, sebuah kompleks seluas 4,800 meter persegi di sudut barat laut Hong Kong yang mula beroperasi pada 2021.

Dia berkata pengalamannya jauh berbeza daripada kisah seram yang dilihat dalam tajuk berita tahun lalu.

“Kehilangan orang tersayang sudah cukup menyakitkan. Ia akan menjadi seksaan bagi ahli keluarga jika mereka tidak dapat mencari tempat untuk abu, tanpa tahu berapa lama mereka perlu menunggu,” katanya.

Wong berkata keluarganya memilih lokasi yang dikendalikan kerajaan untuk feng shui yang baik, sambil menambah bahawa harga yang berpatutan bermakna mereka tidak mempunyai insentif untuk mempertimbangkan pilihan persendirian.

“Ayah saya pernah berkata dia mahukan pemandangan laut… (niche) dia bersudut ke arah laut, dan kami rasa ia adalah apa yang dia mahukan.” — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment