Bandar Maya purba ditemui di hutan Mexico

Donna

BANDARAYA MEXICO, 21 Jun — Sebuah bandar Maya purba yang tidak diketahui sebelum ini telah ditemui di dalam hutan di selatan Mexico, kata institut antropologi negara itu semalam, sambil menambah ia berkemungkinan sebuah pusat penting lebih seribu tahun lalu.

Bandar ini termasuk bangunan besar seperti piramid, tiang batu, tiga plaza dengan “bangunan yang mengagumkan” dan struktur lain yang disusun dalam bulatan hampir sepusat, kata institut INAH.

INAH berkata bandar itu, yang dinamakannya Ocomtun — bermaksud “tiang batu” dalam bahasa Yucatec Maya — akan menjadi pusat penting bagi kawasan tanah rendah tengah semenanjung antara 250 dan 1000 Masihi.

Ia terletak di rizab ekologi Balamku di Semenanjung Yucatan di negara itu dan ditemui semasa pencarian di kawasan hutan yang belum diterokai lebih besar daripada Luxembourg. Pencarian dilakukan antara Mac dan Jun menggunakan teknologi pemetaan laser udara (LiDAR).

Tamadun Maya, yang terkenal dengan kalendar matematiknya yang maju, menjangkau tenggara Mexico dan sebahagian Amerika Tengah. Keruntuhan politik yang meluas menyebabkan kemerosotannya berabad-abad sebelum kedatangan penakluk Sepanyol, yang kempen ketenteraannya menyaksikan kejatuhan kubu kuat terakhir pada akhir abad ke-17.

Pandangan menunjukkan sebahagian daripada fasad batu selepas ahli arkeologi dari Institut Antropologi dan Sejarah Negara (INAH) Mexico menemui sebuah bandar Maya purba di dalam rizab ekologi Balamku di negeri Campeche, Mexico dalam foto yang dikeluarkan dan diedarkan oleh Institut Antropologi Negara Mexico dan Sejarah pada 20 Jun 2023. — Gambar oleh Institut Antropologi dan Sejarah Kebangsaan Mexico/Edaran melalui Reuters

Tapak Ocomtun mempunyai kawasan teras, terletak di tanah tinggi yang dikelilingi oleh tanah lembap yang luas, termasuk beberapa struktur seperti piramid sehingga 15 meter tinggi, kata ketua arkeologi Ivan Sprajc dalam satu kenyataan.

Bandar ini juga mempunyai gelanggang bola. Permainan bola pra-Hispanik, tersebar luas di seluruh wilayah Maya, terdiri daripada menghantar bola getah yang mewakili matahari melintasi gelanggang tanpa menggunakan tangan dan mendapatkannya melalui gelung batu kecil. Permainan ini dipercayai mempunyai tujuan keagamaan yang penting.

Sprajc berkata pasukannya juga telah menemui mezbah pusat di kawasan yang lebih dekat dengan sungai La Riguena, yang mungkin direka untuk ritual masyarakat, walaupun lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami budaya yang pernah tinggal di sana.

Tapak itu mungkin merosot sekitar 800 hingga 1000 Masihi berdasarkan bahan yang diekstrak daripada bangunan, katanya, sambil menambah ini berkemungkinan mencerminkan “perubahan ideologi dan populasi” yang membawa kepada keruntuhan masyarakat Maya di rantau itu menjelang abad ke-10. — Reuters

Tags

Related Post

Leave a Comment