BAM: Tiada keputusan tergesa-gesa mengenai penggantian Choong Hann

Donna

KUALA LUMPUR, 21 Jun ― Persatuan Badminton Malaysia (BAM) tidak akan tergesa-gesa mencari pengganti Wong Choong Hann, yang meletak jawatan sebagai pengarah kejurulatihan perseorangan baru-baru ini.

Presiden BAM Tan Sri Mohamad Norza Zakaria mengakui bukan mudah mencari jurulatih bagi mengisi kekosongan yang ditinggalkan Choong Hann yang menamatkan tempoh hampir lima tahun sejak November 2018 bersama badan induk badminton negara itu.

Beliau berkata, kebanyakan jurulatih pastinya akan memberikan komitmen padu untuk membantu negara masing-masing ke Sukan Olimpik 2024 di Paris, Perancis, dengan kempen kelayakan berlangsung sehingga April depan.

“Sudah tentu kami sedang mencari pendekatan yang sesuai untuk menggantikan Choong Hann. Bukan mudah kerana beliau telah bersama kami sejak lima tahun lalu, telah berintegrasi dan menjadi antara nadi penggerak dan aset pasukan badminton kami.

“Oleh itu kita perlu mengenal pasti jurulatih yang sesuai tetapi ia bukan mudah…Sama ada melalui pelarasan struktur semasa (jurulatih) atau pengambilan orang baharu, itu masih dalam perbincangan, kita tidak boleh tergesa-gesa,” katanya selepas majlis itu. mesyuarat pemilihan atlet dan pegawai ke Sukan Asia 2022, di sini.

Berhubung penggantian Michelle Chai yang meletak jawatan sebagai ketua pegawai eksekutif Akademi Badminton Malaysia (ABM), Mohamad Norza berkata BAM masih menjalankan pencarian bagi memastikan individu itu benar-benar layak mengetuai ABM.

“Kami juga melantik ejen pemburu kepala untuk melihat dari seluruh pelusuk dunia bagi individu yang boleh mengendalikan akademi sukan, terutama sesuai untuk badminton,” katanya.

Bulan lalu, Michelle meletakkan jawatan sebagai CEO ABM berikutan prestasi hambar skuad wanita negara yang tersingkir daripada Sukan SEA 2023 di Phnom Penh, Kemboja.

Michelle pada sidang media berkata kekalahan mengejut 0-3 di tangan skuad wanita Filipina pada suku akhir di Dewan Badminton, Stadium Nasional Morodok Techo adalah tidak boleh diterima dan memerlukan penyelesaian daripada pengurusan dan pasukan bimbingan ABM. ― Bernama

Related Post

Leave a Comment