BAM memeterai MoU dengan Universiti Cyberjaya untuk menjaga kesihatan mental pemain

Donna

KUALA LUMPUR, 7 Julai — Persatuan Badminton Malaysia (BAM) telah memulakan perkongsian baharu dengan Universiti Cyberjaya (UoC) untuk membantu pemain kebangsaan meningkatkan pertumbuhan peribadi, kesejahteraan mental dan pembangunan profesional mereka.

Timbalan Presiden 1 BAM Datuk V. Subramaniam berkata UoC akan membantu persatuan itu menubuhkan unit kesihatan mental untuk manfaat kira-kira 120 pemain yang berpangkalan di Akademi Badminton Malaysia (ABM) di Bukit Kiara.

Universiti itu, melalui Fakulti Psikologi dan Sains Sosial, juga akan membantu BAM dalam menyediakan program kesedaran kesihatan mental, psikopendidikan dan meningkatkan kesejahteraan dan daya tahan pemain.

Pakar psikologi gaya hidup akan ditempatkan di ABM, di samping pakar psikologi prestasi sedia ada dari Institut Sukan Negara (NSI) untuk membantu pemain, terutama remaja.

“Kami mempunyai pemain yang sangat muda di bawah jagaan kami, ada yang berusia seawal 13 tahun, yang jauh dari keluarga mereka. Tanggungjawab kita melampaui menyediakan latihan yang baik kepada mereka, kita juga perlu memupuk mereka dan memastikan kesihatan mental mereka yang baik.

“Para pemain akan mendapat manfaat secara meluas daripada psikopendidikan, program kesedaran kesihatan mental, serta perkhidmatan ujian dan penilaian kesihatan kognitif yang disediakan oleh UoC,” katanya selepas menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Naib Canselor UoC Prof Zabidi Hussin, di sini hari ini.

Sementara itu, Zabidi berkata pelajar UoC akan mendapat peluang untuk latihan industri dan penempatan perkongsian di BAM, melalui MoU setahun.

“Kami menyasarkan untuk memberi impak positif kepada kehidupan golongan muda dan atlet yang memberikan mereka sokongan komprehensif, perkhidmatan kesihatan mental latihan profesional. Bersama-sama, kita akan memperkasakan pelajar ini untuk cemerlang dalam akademik dan olahraga.

“Dekan Fakulti Psikologi dan Sains Sosial, Prof Madya J Anasuya Jegathevi adalah pakar dalam psikologi. Dia akan membantu BAM untuk membangunkan ahli psikologinya sendiri,” tambahnya. — Bernama

Related Post

Leave a Comment