Bali akan mengenakan e-cukai pelancong AS$10 mulai 2024 untuk memelihara budaya

Donna

JAKARTA, 13 Julai — Syurga resort Indonesia di Bali akan mengenakan cukai 150,000 rupiah (RM46) ke atas pelancong yang memasuki ‘Pulau Dewa’ mulai tahun depan untuk mengekalkan budayanya, kata pegawai semalam.

Bali yang bergantung kepada pelancong menarik berjuta-juta pelawat asing setiap tahun dan pulau bertitik pantai itu cuba memanfaatkan popularitinya untuk meningkatkan tabungnya dan melindungi tarikan tropikanya.

“Pembayaran yuran untuk pelancong asing hanya dikenakan sekali semasa lawatan mereka ke Bali,” kata Gabenor I Wayan Koster kepada penggubal undang-undang tempatan.

Yuran itu perlu dibayar secara elektronik dan akan dikenakan kepada pelancong asing yang memasuki Bali dari luar negara atau dari bahagian lain di Indonesia, katanya.

Levi tidak akan dikenakan kepada pelancong domestik Indonesia.

Lebih dua juta pelancong melawat pulau itu tahun lalu, menurut angka rasmi, ketika Bali pulih daripada pandemik Covid-19 selepas mengenakan dasar toleransi sifar terhadap pelanggar peraturan.

Ketika ditanya sama ada cukai baharu itu akan menghalang pelawat, Koster berkata pihak berkuasa tidak percaya angka akan menurun.

“Ia tidak menjadi masalah. Kami akan menggunakannya untuk alam sekitar, budaya dan kami akan membina infrastruktur yang lebih berkualiti supaya perjalanan ke Bali akan lebih selesa dan selamat,” katanya kepada pemberita.

Kawasan panas yang dikelilingi kelapa sawit itu telah berikrar tindakan keras terhadap pelancong yang tidak berkelakuan baik selepas beberapa insiden yang termasuk perbuatan tidak menghormati budaya pulau yang kebanyakannya Hindu.

Imigresen Bali menghantar pulang seorang wanita Denmark bulan lalu selepas dia dirakamkan kepada orang ramai ketika menunggang motosikal.

Seorang wanita Rusia juga telah dikeluarkan dari pulau itu pada April kerana menyiarkan gambar bogel dirinya di hadapan pokok suci.

Pada Jun lalu, kerajaan tempatan menerbitkan panduan untuk pelancong yang ingin melawat Bali selepas didesak untuk berbuat demikian oleh pejabat imigresen pulau itu. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment