Bakat fesyen baharu yang hangat, Burc Akyol membuat ‘sihir dengan sedikit’

Donna

PARIS 22 Jun — Ketika dunia fesyen bersiap sedia untuk mempamerkan persembahan pertama Pharrell Williams di Paris pada hari Selasa, seorang pereka muda membuat percikan sederhananya dengan penampilan sulung di bawah rumahnya sendiri.

Burc Akyol mungkin belum mempunyai cara untuk menutup jambatan tertua di Paris seperti yang dilakukan Williams untuk pertunjukan Louis Vuittonnya, tetapi bagi peminat fesyen yang tahu, dia adalah satu cadangan yang menarik.

Pertunjukan pertama wanita berusia 34 tahun itu sebagai sebahagian daripada senarai rasmi Minggu Fesyen Paris meneruskan gabungan unik gaya Timur dan Barat yang telah memikat orang seperti Cate Blanchett dan Cardi B — kedua-duanya telah memakai gaun beraninya yang menampilkan dua perak. tangan menekup payudara.

“Kami bukan Vuitton, tetapi tidak mengapa, mungkin kami akan menjadi satu hari nanti,” kata Akyol kepada AFP sambil memberikan sentuhan terakhir pada persembahan itu.

Buat masa ini, apartmen Parisnya berfungsi sebagai bengkelnya, dengan bilik tidur yang penuh dengan reka bentuk.

Pertunjukannya berlangsung, seperti yang dilakukan sebelumnya, di halaman bangunannya di daerah ke-8 Paris.

“Saya rasa penting untuk membawa tetamu saya ke rumah saya, ia sangat dirasai sendiri,” katanya.

“Kami berjaya membuat sihir daripada sangat sedikit,” tambahnya.

‘Kedaulatan ke atas badan’

Salah satu pakaian utamanya ialah “semua hitam, renda yang sangat ringkas,” katanya sebagai contoh.

“Kami hanya memasukkan benang emas ke dalamnya untuk menjadikannya sesuatu yang istimewa dan memberikannya kehidupan kedua.”

Lutsinar dengan thong bersepadu, ia dipakai oleh model dengan lengkungan yang kekal jarang berlaku di pentas peragaan, terutamanya untuk siluet bergaya dan seksi seperti ini.

Dia juga kembali kepada rupa “burqa” yang telah diperkenalkan pada musim-musim lalu.

Permainan atas namanya, ia juga merupakan kenyataan tentang hak wanita, dan menampilkan tudung lutsinar yang menutupi badan dari kepala hingga kaki dengan seluar ketat sebagai satu-satunya bahagian di bawahnya.

Musim lalu, dia membuat skirt daripada rambut sebagai cara merujuk protes yang diketuai wanita di Iran terhadap tudung yang dikuatkuasakan.

“Saya mempunyai saudara perempuan, saya mahu mereka mempunyai kehidupan seks yang memuaskan, menjadi feminin, saya mahu mereka mempunyai kedaulatan ke atas badan mereka,” kata Akyol kepada AFP.

Seorang peminat mendedahkan celah dan lutsinar dalam pakaiannya, Akyol membenci reka bentuk yang “menafikan badan”.

Seperti kebanyakan generasinya, dia melihat pembahagian jantina dalam pakaian sebagai sia-sia dan koleksinya adalah untuk kedua-dua jantina.

Dia memilih untuk membentangkan semasa minggu pakaian lelaki kerana ia kini semakin mendapat perhatian, dan lebih sesuai untuk jualan.

Sangat kurus, dia sering memakai seluar wanita sendiri semasa remaja dan dia kini mencuba sendiri semua prototaip, termasuk coli.

“Pakaian tidak mempunyai jantina,” katanya.

‘Keinginan untuk kecantikan’

Bersahaja dan seksi, pakaian Akyol mencerminkan identiti campurannya.

“Saya dilahirkan di Perancis kepada ibu bapa Turki. Apabila saya berada di luar apartmen ibu bapa saya, saya menjadi Perancis… dan apabila saya di rumah, saya makan dan hidup seperti orang Turki.”

Anak kepada seorang tukang jahit, dia dibesarkan di perumahan awam di Dreux, sejam di luar Paris, dengan “ramai pendatang”.

“Kami mempunyai keinginan untuk kecantikan,” katanya.

Burc Akyol di studionya di Paris pada 19 Jun 2023. — Gambar AFP

Burc Akyol di studionya di Paris pada 19 Jun 2023. — Gambar AFP

Dia belajar menjahit di rumah di mana seluruh keluarga “menampal pakaian pada malam Sabtu sambil menonton TV.”

Walaupun dia meningkatkan minatnya menonton rancangan fesyen di TV, dia gembira perkara-perkara telah bergerak dalam talian, yang lebih sesuai untuk bakat baru muncul.

“Kami tidak lagi terpaksa bergantung kepada media besar,” katanya. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment