Baik Gen Z mahupun Milenium, Zillennials adalah perantara generasi

Donna

NEW YORK, 13 Julai — Terlalu tua untuk dikenal pasti dengan Gen Z, tetapi terlalu muda untuk dikaitkan dengan Milenium, temui Zillennials, perantara yang percaya bahawa mereka tidak sesuai dengan stereotaip yang dikaitkan dengan mana-mana generasi. Di rangkaian sosial, ramai anak muda yang lahir pada tahun 1990-an mengenali diri mereka dalam jawatan ini. Tetapi adakah ini benar-benar generasi mikro dalam haknya sendiri, atau adakah ia hanya satu lagi konsep yang dicipta oleh media sosial?

Istilah Zillennials merujuk kepada individu yang lahir antara 1990-an dan awal 2000-an. Mereka mungkin disamakan dengan Milenium muda atau Gen Z yang lebih tua, tetapi mereka tidak merasakan keduanya, atau kedua-duanya pada masa yang sama. Satu persamaan mereka ialah wabak Covid-19. “[The youngest of them] menghadiri kolej semasa wabak, dan terlepas penanda sosial yang penting, “jelas Deborah Carr, profesor sosiologi dan pengarah Pusat Inovasi dalam Sains Sosial di Universiti Boston, bercakap kepada CNN. Zillennial berkongsi pengalaman hidup ini, detik dalam sejarah yang mereka lalui bersama. Di Amerika Syarikat, sebagai contoh, kumpulan umur ini tidak pernah mengalami prom akhir tahun atau upacara graduasi tradisional.

Tetapi generasi tidak dicipta semata-mata di sekitar acara yang dikongsi. Penggunaan teknologi juga boleh menjadi kriteria penting untuk menentukan generasi. Dan dari perspektif ini, Zillennials membesar dalam satu dekad yang penting. Untuk satu perkara, tidak seperti Milenium, mereka membesar dengan internet. Tetapi tidak seperti Gen Z, mereka bukan orang asli digital, kerana mereka mengenali dunia sebelum rangkaian sosial, sebelum telefon pintar, sebelum era Netflix (mereka juga melihat penghujung kaset video dan DVD) — masa sebelum segala-galanya adalah digital. Dan mereka telah merasai usia mereka dengan kemunculan TikTok dan ramai Gen Z yang gila tarian. Malah, Zillennials menjadi saksi kepada pergolakan teknologi yang pesat pada tahun 2000-an dan 2010-an.

Di TikTok, generasi mikro ini menjadi bualan masa kini. Hashtag #zillennial telah memperoleh 1.6 bilion tontonan (termasuk pelbagai varian ejaannya). Pengguna Internet menyiarkan video yang menerangkan cara mengenali Zillennial daripada pakaian atau budaya mereka. Secara amnya, ciri-ciri penentu mereka mempengaruhi antara stereotaip budaya yang dikaitkan dengan Generasi Z dan Milenium. Sebagai contoh, pengguna @zozoakz mengatakan bahawa memakai seluar jeans lurus — tidak terlalu longgar atau terlalu ketat — adalah ciri Zillennial, kerana pakaian ini berada di tengah-tengah antara jeans longgar yang biasanya dipakai oleh Generasi Z dan seluar jeans kurus yang biasanya dikaitkan dengan Milenium. Satu lagi siaran oleh TikToker Azeez Gafari mencadangkan bahawa seperti Generasi Y (Millennials), Zillennials menonton filem kegemaran mereka pada pita VHS sebagai kanak-kanak, telah menggunakan telefon selipar dan bermain di konsol seperti Game Boy Advance.

Adakah Zillennials benar-benar sesuatu?

Jadi mengapa orang merasakan keperluan untuk membezakan diri mereka daripada Milenium atau Gen Z? Kenapa tidak pilih sahaja antara keduanya? “Sesetengah generasi menolak label yang diberikan kepada mereka oleh orang lain dan sesetengah generasi menerima nama itu jika mereka merasakan ia sesuai dengan mereka dan nilai atau perbezaan mereka,” kata Jason Dorsey, penyelidik generasi dan presiden Pusat Kinetik Generasi, bercakap kepada CNN. Menurut pakar itu, Zillennials ingin menjauhkan diri mereka daripada prasangka negatif yang dikaitkan oleh media kepada Gen Y, tidak mahu meniru sifat ini. Tetapi Zillennials juga menolak trend yang dianut oleh Gen Z, yang mereka anggap terlalu remaja, terlalu muda. Sebaliknya, mereka lebih dekat dengan Generasi Z dalam isu alam sekitar, yang lebih menarik minat mereka daripada kebanyakan Milenium.

Kategori orang ini, yang dilahirkan antara tahun 1990-an dan 2000-an, oleh itu boleh mengenal pasti lebih banyak dengan generasi mikro ini daripada salah satu daripada dua generasi utama yang mereka tempuhi. Walau bagaimanapun, tanggapan generasi adalah subjek perdebatan di kalangan pakar. Bagi Philip Cohen, seorang profesor sosiologi di Universiti Maryland, label generasi secara berkesan tidak bermakna. “Pemasar dan fadfluencers akan mahu menjadi yang pertama menamakan ‘generasi’ atau ‘microgeneration’ untuk klik dan pengikut,” katanya kepada CNN. “Tetapi tidak bermakna berbuat demikian sebelum kita tahu apa yang sedang kita pelajari dan mengapa.” — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment