Bagnaia mendapat petak pertama pada kelayakan Grand Prix Jerman apabila Marquez terjatuh tiga kali

Donna

HOHENSTEIN-ERNSTTHAL (Jerman), 17 Jun — Penyandang juara dunia MotoGP Ducati, Francesco Bagnaia merangkul petak pertama untuk Grand Prix Jerman selepas menduduki tempat teratas dalam sesi kelayakan hari ini, dengan pemandu Honda, Marc Marquez terbabas tiga kali.

Bagnaia, yang mendahului kedudukan kejuaraan dunia, terpantas di landasan kering di Sachsenring dengan catatan masa 1 minit 21.409 saat, 0.078 saat di hadapan Luca Marini dari VR46 Racing — abang tiri kepada Valentino Rossi yang hebat MotoGP.

“Agak sukar pagi ini. Sangat mudah untuk melakukan kesilapan dan kehilangan masa pusingan dengan bendera kuning,” kata Bagnaia, yang memenangi Grand Prix Itali minggu lalu.

“Saya gembira dengan kerja yang dilakukan setakat ini.”

Bagnaia juga merebut petak pertama di Sachsenring pada 2022.

Jack Miller melengkapkan barisan hadapan, berakhir ketiga terpantas di KTM Red Bull.

“Amat penting untuk mempunyai kelayakan yang baik di sini dan kembali ke barisan hadapan. Saya fikir kita boleh melakukan kerja yang baik dari sini,” kata Miller.

Jorge Martin dan Johann Zarco dari Pramac Racing akan bermula dari barisan kedua, bersama Marco Bezzecchi, yang berakhir di tempat kelima walaupun terhempas pada Q2.

Juara dunia MotoGP enam kali Honda, Marquez berada di tempat ketujuh selepas terhempas dalam kedua-dua Q1 dan Q2, persembahan terburuknya dalam kelayakan di Grand Prix Jerman, yang telah dimenanginya sebanyak lapan kali.

Bagaimanapun, kemalangan paling mengerikan Marquez berlaku dalam latihan pada hari Jumaat, apabila dia dicampakkan ke dalam batu kelikir selepas motosikalnya terlepas dari bawahnya dan merempuh Zarco, hampir memotong dua motosikal penunggang Pramac Racing itu.

Abang Marquez, Alex (Gresini Racing) berada di belakangnya di tempat kelapan, manakala Brad Binder dari Red Bull KTM berada di tempat kesembilan selepas mengungguli Q1.

Juara dunia 2021 Perancis, Fabio Quartararo berada di tempat ke-12. — Reuters

Related Post

Leave a Comment