Bagaimanakah anda boleh mengetahui sama ada lampiran e-mel selamat untuk dibuka

Donna

SAN FRANCISCO, 29 Jun — Satu peraturan asas internet ialah anda tidak boleh membuka lampiran e-mel melainkan anda pasti ia bukan fail yang rosak atau dijangkiti. Dan terdapat beberapa langkah asas yang boleh anda ikuti untuk mengelak daripada terjerumus ke dalam perangkap seperti ini.

Pertama sekali, jangan sekali-kali membuka lampiran yang tidak dijangka atau tidak diminta, terutamanya jika ia datang daripada kenalan yang tidak dikenali. Mengklik pada lampiran yang rosak — yang boleh berbentuk imej, video, fail teks atau hamparan — tanpa disedari boleh melancarkan perisian hasad pada peranti anda, dengan risiko menjejaskan data yang terkandung di dalamnya.

Sebelum membukanya, anda perlu memastikan bahawa lampiran yang anda terima adalah selamat dengan sempurna. Untuk melakukan ini, mulakan dengan menyemak identiti pengirim, iaitu, alamat e-mel mereka adalah sah. Jelas sekali, jangan buka lampiran yang ditandakan sebagai spam dan gunakan perisian antivirus — jika anda ada — untuk mengimbas setiap fail yang tiba dalam peti masuk anda.

Sebaik sahaja anda pasti fail itu OK, anda mungkin boleh meneruskan dan membuka fail dalam format yang digunakan secara meluas seperti JPEG, PNG, GIF, TIF, MPEG, MP3, MP4, dll. Sebaliknya, elakkan mengklik pada format berisiko seperti ZIP, RAR, HTML, dan terutamanya EXE, yang direka untuk melancarkan program komputer.

Jika, walaupun langkah berjaga-jaga ini, anda masih mengklik pada lampiran berbahaya, segera putuskan sambungan anda daripada rangkaian tempatan dan tukar kata laluan e-mel anda secepat mungkin, ingat untuk mengaktifkan pengesahan berbilang faktor. Akhir sekali, jalankan imbasan antivirus penuh peranti anda. — Studio ETX

Related Post

Leave a Comment