Bagaimana perubahan iklim mencetuskan haba melampau

Donna

TOKYO, 25 Jun — Gelombang haba di seluruh Asia dan seterusnya telah pun memecahkan rekod tahun ini, manakala ketibaan fenomena iklim El Nino akan bermakna suhu yang lebih melampau.

Di sini AFP melihat bagaimana perubahan iklim menghasilkan haba melampau, cara saintis menilai gelombang haba dan risiko kepada kesihatan manusia:

Apakah haba melampau?

Haba melampau ditakrifkan daripada garis asas suhu purata di mana-mana satu lokasi, yang berbeza-beza secara meluas di seluruh dunia.

Jadi suhu 25 darjah Celsius (77 darjah Fahrenheit) boleh memecahkan rekod di beberapa bahagian Kanada pada musim bunga, tetapi mungkin di bawah purata untuk tempoh yang sama di Timur Tengah.

Apakah peranan yang dimainkan oleh perubahan iklim?

“Gas rumah hijau yang memerangkap haba adalah punca masalah,” kata Martin Jucker, pensyarah di Pusat Penyelidikan Perubahan Iklim Universiti New South Wales.

Gas seperti karbon dioksida, metana dan nitrus oksida memainkan peranan penting dalam menghentikan haba daripada dipantulkan atau hilang dari atmosfera kita.

Apabila proses ini seimbang, ia mengekalkan planet pada suhu yang boleh didiami.

Tetapi peningkatan yang tidak mampan dalam jumlah gas rumah hijau di atmosfera bermakna lebih banyak haba terperangkap, mewujudkan kesan pemanasan global keseluruhan dan anomali iklim yang lain.

Sebagai contoh, udara yang memanaskan mempunyai lebih banyak lembapan, yang menghasilkan ribut yang lebih kuat dan lebih kerap.

Secara keseluruhan, perubahan iklim mengukuhkan tempoh, keamatan dan jangkauan geografi gelombang haba, kata saintis.

Bagaimana pula dengan campur tangan manusia?

Masalahnya menjadi lebih teruk di beberapa tempat dengan cara bandar dibina — apa yang dipanggil kesan pulau haba, di mana konglomerasi bandar lebih panas daripada kawasan luar bandar di sekelilingnya.

Ini berlaku kerana bandar dengan terlalu sedikit kehijauan dan terlalu banyak konkrit, asfalt dan bahan binaan lain menyerap haba dan sering menawarkan teduhan yang tidak mencukupi.

Penggunaan teknologi penyejukan seperti penghawa dingin mewujudkan permintaan yang melonjak untuk tenaga, termasuk bahan api fosil yang berada di sebalik krisis iklim di tempat pertama.

Adakah semua gelombang haba dikaitkan dengan perubahan iklim?

Untuk menentukan peranan perubahan iklim dalam sebarang peristiwa tertentu, pakar menggunakan teknik yang dipanggil sains atribusi.

Mereka mensimulasikan dunia dengan dan tanpa perubahan iklim, menggunakan ukuran sejarah dan lebih terkini, atau model komputer.

Membandingkan kedua-duanya kemudian “memberi kita ukuran betapa besar kemungkinan ekstrem tertentu berada di bawah perubahan iklim”, kata Jucker kepada AFP.

Penemuan untuk lebih 500 acara telah dikumpulkan oleh organisasi Carbon Brief, dengan kebanyakannya ditunjukkan telah menjadi lebih teruk atau lebih berkemungkinan disebabkan oleh perubahan iklim.

Hanya segelintir, termasuk beberapa banjir, kemarau dan kesejukan melampau, didapati tidak mempunyai kaitan yang jelas dengan aktiviti manusia, manakala dalam kes lain, pakar mendapati bukti tidak dapat disimpulkan.

“Setiap gelombang haba di dunia kini menjadi lebih kuat dan lebih berkemungkinan berlaku kerana perubahan iklim yang disebabkan oleh manusia,” menurut Friederike Otto, seorang saintis di Imperial College London dan perintis metodologi atribusi.

Bagaimanakah haba melampau menjejaskan orang?

Pendedahan kepada suhu yang lebih tinggi daripada biasa menghasilkan masalah kesihatan daripada strok haba dan dehidrasi kepada tekanan kardiovaskular.

Mereka yang mempunyai masalah jantung yang sedia ada amat terdedah, kerana tindak balas badan terhadap haba adalah untuk mengepam lebih banyak darah ke kulit untuk membantu penyejukan.

Risiko juga diagihkan secara tidak sekata, dengan warga emas dan yang kurang sihat lebih terdedah, dan mereka yang bekerja di luar rumah atau tinggal di tempat tanpa penghawa dingin lebih berkemungkinan menderita.

Haba yang paling mematikan menggabungkan suhu yang melambung tinggi dengan kelembapan yang tinggi — udara lembap menjejaskan keupayaan badan untuk menyejukkan badan dengan berpeluh.

Pada bulan Mei, satu kajian memberi amaran satu perlima daripada penduduk dunia akan terdedah kepada haba melampau dan berpotensi mengancam nyawa menjelang akhir abad ini di landasan iklim semasa kita.

“Untuk setiap 0.1C pemanasan melebihi paras sekarang, kira-kira 140 juta lebih orang akan terdedah kepada haba berbahaya,” kajian yang diterbitkan dalam Kelestarian Alam diberi amaran. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment