Bagaimana gelombang haba berbahaya kepada kesihatan manusia

Donna

PARIS, 20 Julai — Gelombang haba yang memecahkan rekod merentasi Hemisfera Utara sekali lagi mencetuskan kebimbangan mengenai bahaya suhu melepuh seperti itu terhadap kesihatan orang ramai, terutamanya kanak-kanak dan warga emas.

Gelombang haba yang berterusan sedemikian – yang menurut pakar semakin biasa disebabkan oleh perubahan iklim yang didorong oleh manusia – boleh meletakkan tubuh manusia di bawah tekanan yang melampau, kadangkala menyebabkan dehidrasi, strok haba dan kematian.

Penyelidikan baru-baru ini mendapati bahawa lebih daripada 61,000 orang mati akibat panas di Eropah pada musim panas lalu — dan 2023 akan menjadi lebih panas.

Kesan serta merta

Apabila suhu meningkat, badan berjuang untuk mengekalkan suhu normalnya sekitar 37 darjah Celsius (98 Fahrenheit).

Jantung menaikkan tempo, menghantar peluh untuk menyejukkan permukaan kulit, barisan hadapan badan melawan panas.

Salur darah kulit juga mengembang, membebaskan haba.

Kesan kepada kesihatan

Tetapi jika haba mengatasi pengawal selia suhu ini, ia boleh menyebabkan gejala seperti keletihan, sakit kepala, demam dan tidur terganggu.

Satu lagi tanda awal ialah dehidrasi, yang berlaku apabila badan kehilangan lebih banyak cecair daripada yang diperlukan.

Strok haba, yang menyerang apabila badan tidak dapat menghentikan suhunya meningkat melepasi 40C, dianggap sebagai penyakit berkaitan haba yang paling serius.

Pertubuhan Meteorologi Dunia telah memberi amaran bahawa suhu minimum semalaman yang tinggi berulang kali amat berbahaya kepada kesihatan manusia, kerana badan tidak pernah mendapat peluang untuk pulih.

Minimum semalaman yang tinggi – yang mana bahagian Amerika Syarikat, Eropah dan China telah menderita sepanjang minggu ini – boleh menyebabkan serangan jantung dan kematian, menurut WMO.

“Walaupun kebanyakan perhatian tertumpu pada suhu maksimum siang hari, ia adalah suhu semalaman yang mempunyai risiko kesihatan terbesar, terutamanya bagi populasi yang terdedah,” kata agensi PBB itu.

Ancaman kelembapan tambahan

Kelembapan semasa gelombang panas juga boleh menimpa badan.

Berpeluh membantu menyejukkan badan dengan menyejat dari kulit — tetapi jika ia terlalu lembap, peluh tidak boleh menyejat.

Gabungan haba dan kelembapan diukur dengan apa yang dikenali sebagai suhu “mentol basah”.

Penyelidik telah memberi amaran bahawa suhu mentol basah 35 darjah Celsius boleh membunuh orang dewasa muda yang sihat dalam masa enam jam.

Ambang kemandirian manusia ini hanya dicapai beberapa kali — tetapi pakar memberi amaran bilangan kejadian akan meningkat apabila dunia semakin panas.

Yang paling terdedah

Paling terdedah semasa gelombang panas ialah orang tua, orang yang sudah mempunyai masalah kesihatan, dan kanak-kanak — terutamanya mereka yang berumur bawah lima tahun.

Apabila orang semakin tua, mereka mempunyai lebih sedikit kelenjar peluh, menjadikan orang tua kurang dapat mengawal suhu mereka.

Semasa gelombang panas, kelenjar peluh ini berfungsi siang dan malam.

Selepas beberapa hari, kelenjar peluh menjadi letih dan mengeluarkan lebih sedikit peluh, meningkatkan suhu teras badan.

Kebanyakan dianggarkan 61,672 orang yang meninggal dunia akibat panas di Eropah pada musim panas lalu adalah berusia lebih 80 tahun, menurut penyelidikan.

Faktor lain

Tempat orang tinggal dan apa yang mereka lakukan juga boleh menyebabkan mereka lebih berisiko semasa gelombang panas.

Tinggal di bandar, terutamanya di kawasan berpenduduk padat atau rumah yang berpenebat buruk, boleh mendedahkan orang ramai lagi kepada panas terik.

Orang yang bekerja di luar, seperti pekerja pembinaan, juga menghadapi risiko yang lebih tinggi.

Mereka yang bersukan mempunyai risiko dua kali ganda kerana senaman juga meningkatkan suhu badan.

Gelandangan terutamanya terdedah, mempunyai beberapa cara untuk melarikan diri dari panas.

Sesetengah ubat juga boleh menambah masalah kesihatan semasa gelombang panas, seperti diuretik yang mengurangkan jumlah air dalam badan.

Apa nak buat

Semasa gelombang panas orang ramai harus minum banyak air dan cuba kekal sedingin mungkin.

Pihak berkuasa kesihatan mengesyorkan orang ramai mengelak daripada keluar semasa hari yang paling panas — dan jika boleh, luangkan masa beberapa jam di tempat yang sejuk, seperti pawagam, perpustakaan atau muzium berhawa dingin.

Mereka juga menasihatkan orang ramai mengelakkan senaman fizikal atau minum alkohol.

Dan, kerana pengasingan sosial boleh menjadi faktor, adalah dinasihatkan untuk kerap mendaftar masuk dengan rakan dan keluarga. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment