Bagaimana El Nino membantu memacu gelombang haba dan cuaca melampau

Donna

LONDON, 20 Julai — Negara-negara di seluruh dunia dari China ke Amerika Syarikat sedang bergelut dengan gelombang haba, dengan permulaan fenomena iklim El Nino membantu meningkatkan suhu.

Para saintis memberitahu Reuters bahawa perubahan iklim dan El Nino adalah pemacu utama haba melampau yang telah menyaksikan rekod suhu dipecahkan di Beijing dan Rom, sementara meninggalkan kira-kira 80 juta rakyat Amerika di bawah amaran haba yang berlebihan.

El Nino ialah fenomena semula jadi yang selain menyumbang kepada suhu yang lebih tinggi di banyak bahagian dunia, juga mendorong siklon tropika di Pasifik dan meningkatkan risiko hujan dan banjir di bahagian Amerika, Asia dan tempat lain.

Pada bulan Jun, Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan (NOAA) AS mengisytiharkan bahawa El Nino sedang berlaku. Tiga tahun yang lalu telah dikuasai oleh corak La Nina yang lebih sejuk.

Para saintis telah memberi amaran bahawa tahun ini kelihatan sangat membimbangkan. Kali terakhir El Nino yang kuat sedang melanda, pada 2016, dunia mencatat tahun paling panas dalam rekod. Pakar meteorologi menjangkakan bahawa El Nino ini, ditambah dengan pemanasan berlebihan akibat perubahan iklim, akan menyaksikan dunia bergelut dengan rekod suhu tertinggi.

Pakar juga mengambil berat tentang apa yang berlaku di lautan. El Nino bermakna bahawa perairan di Pasifik Timur lebih panas daripada biasa. Di peringkat global, suhu laut mencecah rekod baharu bagi bulan Mei dan Jun, menurut Perkhidmatan Perubahan Iklim Copernicus Kesatuan Eropah. Itu boleh menyebabkan cuaca melampau.

“Kami berada di wilayah yang belum pernah berlaku sebelum ini,” kata Michelle L’Heureux, ahli meteorologi dengan Pusat Ramalan Iklim NOAA.

El Nino tahun ini boleh menyebabkan kerugian ekonomi global AS$3 trilion, menurut kajian yang diterbitkan bulan lepas dalam jurnal Sainsmengecutkan KDNK kerana cuaca ekstrem memusnahkan pengeluaran pertanian, pembuatan dan membantu menyebarkan penyakit.

Kerajaan di negara yang terdedah mengambil perhatian. Peru telah memperuntukkan AS$1.06 bilion untuk menangani kesan El Nino dan perubahan iklim, manakala Filipina – berisiko akibat taufan – telah membentuk pasukan kerajaan khas untuk menangani kejatuhan yang diramalkan.

Berikut ialah bagaimana El Nino akan berlaku dan beberapa cuaca yang kami jangkakan:

Apakah punca El Nino?

El Nino ialah corak iklim semula jadi yang terhasil daripada perairan panas luar biasa di timur Pasifik.

Ia terbentuk apabila angin perdagangan yang bertiup dari timur ke barat di sepanjang Pasifik khatulistiwa menjadi perlahan atau terbalik apabila tekanan udara berubah, walaupun saintis tidak pasti sepenuhnya apa yang memulakan kitaran itu.

Oleh kerana angin perdagangan menjejaskan perairan permukaan yang dipanaskan matahari, kelemahan menyebabkan perairan Pasifik barat yang panas ini mengalir kembali ke lembangan Pasifik tengah dan timur yang lebih sejuk.

Semasa El Nino 2015-16 — peristiwa terkuat dalam rekod — stok ikan bilis di luar pantai Peru terhempas di tengah-tengah pencerobohan air suam ini. Dan hampir satu pertiga daripada batu karang di Great Barrier Reef Australia mati. Di perairan yang terlalu panas, batu karang akan mengeluarkan alga hidup, menyebabkannya menjadi kapur dan menjadi putih.

Pengumpulan air suam di timur Pasifik ini juga memindahkan haba yang tinggi ke atmosfera melalui perolakan, menghasilkan ribut petir.

“Apabila El Nino menggerakkan air suam itu, ia bergerak di mana ribut petir berlaku,” kata ahli meteorologi NOAA Tom DiLiberto. “Itulah domino atmosfera pertama yang jatuh.”

Bagaimanakah El Nino menjejaskan cuaca dunia?

Peralihan dalam aktiviti ribut ini menjejaskan arus udara yang mengalir laju yang menggerakkan cuaca di seluruh dunia – dipanggil aliran jet subtropika – menolak laluannya ke selatan dan meluruskannya ke aliran yang lebih rata yang menyampaikan cuaca yang serupa di sepanjang latitud yang sama.

“Jika anda menukar ke mana lebuh raya ribut pergi … anda mengubah jenis cuaca yang kami jangkakan,” kata DiLiberto.

Semasa El Nino, selatan Amerika Syarikat mengalami cuaca yang lebih sejuk dan basah, manakala bahagian Barat AS dan Kanada lebih panas dan kering.

Aktiviti taufan menjadi goyah apabila ribut gagal terbentuk di Atlantik akibat perubahan angin, menyelamatkan Amerika Syarikat. Tetapi siklon tropika di Pasifik mendapat rangsangan, dengan ribut sering berputar ke arah pulau yang terdedah.

Beberapa bahagian di Amerika Tengah dan Selatan mengalami hujan lebat, walaupun hutan hujan Amazon cenderung mengalami keadaan yang lebih kering.

Dan Australia mengalami panas melampau, kemarau dan kebakaran belukar.

El Nino boleh menawarkan penangguhan kepada Tanduk Afrika, yang baru-baru ini mengalami lima musim hujan gagal berturut-turut. El Nino membawa lebih banyak hujan ke Horn, tidak seperti La Nina triple-dip, yang mengeringkan rantau ini.

Dari segi sejarah, kedua-dua El Nino dan La Nina telah berlaku kira-kira setiap dua hingga tujuh tahun secara purata, dengan El Nino berlarutan selama 9 hingga 12 bulan. La Nina, yang bertahan apabila perairan lebih sejuk di Pasifik Timur, boleh bertahan satu hingga tiga tahun.

Adakah perubahan iklim menjejaskan El Nino?

Bagaimana perubahan iklim boleh menjejaskan El Nino adalah “soalan penyelidikan yang sangat besar,” kata DiLiberto. Walaupun perubahan iklim menggandakan kesan daripada El Nino — melapisi haba di atas haba, atau lebihan hujan di atas lebihan hujan — adalah kurang jelas jika perubahan iklim mempengaruhi fenomena itu sendiri.

Para saintis tidak pasti sama ada perubahan iklim akan mengubah keseimbangan antara El Nino dan La Nina, menjadikan satu corak lebih atau kurang kerap. Sekiranya suhu lautan meningkat secara menyeluruh, tidak mungkin kitaran itu akan berubah, kata saintis, kerana mekanik asas di sebalik fenomena itu tetap sama.

Walau bagaimanapun, jika sesetengah bahagian lautan memanas lebih cepat daripada yang lain, itu boleh mempengaruhi cara El Nino bermain dengan menguatkan perbezaan suhu. — Reuters

Tags

Related Post

Leave a Comment