Bagaimana cuaca mempengaruhi pilihan muzik kita

Donna

PARIS, 27 Jun — Pilihan muzik kami bukan semula jadi. Mereka bergantung pada banyak faktor, seperti keperibadian kita, asal-usul budaya kita atau cuaca, menurut kajian British baru-baru ini.

Penyelidik di Universiti Oxford menganalisis lebih 23,000 lagu yang muncul dalam carta British sejak 70 tahun lalu, untuk melihat sama ada popularitinya dikaitkan dengan cuaca.

Mereka mendapati bahawa lagu yang boleh menari dan bersemangat seperti “Temperature” Sean Paul dan “Get Loose” Evelyn King “berkait secara positif dengan cuaca panas dan cerah”. Dalam erti kata lain, pencinta muzik cenderung kepada trek dengan tempo dan lirik yang membuatkan mereka berasa ceria seperti cuaca.

Pasukan penyelidik, yang diketuai oleh Dr Manuel Anglada-Tort, juga menyatakan bahawa populariti lagu-lagu ini berbeza-beza mengikut corak cuaca bermusim. Oleh itu, mereka lebih banyak didengari pada musim panas berbanding musim sejuk.

Walau bagaimanapun, korelasi ini dengan musim hanya ketara apabila cuaca berubah secara drastik dari satu bulan ke bulan berikutnya.

“Keadaan cuaca hanya menggambarkan perubahan dalam [listener] mood pada bulan-bulan apabila perubahan cuaca sangat berbeza,” tulis para saintis dalam kajian mereka.

“Sebagai contoh, kesan bulan cerah pada musim luruh mungkin lebih besar daripada kesan bulan cerah pada musim panas.”

Yang menghairankan, lagu yang kurang popular (iaitu; lagu yang tidak mencatatkan carta tinggi) tidak mengikut peraturan ini.

Mereka tidak mencapai penonton seluas yang lain, walau apa pun cuaca. Pemerhatian ini menyebabkan para saintis menyimpulkan bahawa kejayaan potensi hit musim panas sangat bergantung pada cuaca.

“Penemuan ini mencabar tanggapan tradisional bahawa kejayaan dalam pasaran muzik adalah semata-mata berdasarkan kualiti muzik itu sendiri. Sebaliknya, kajian kami mencadangkan bahawa keadaan persekitaran yang menggalakkan, seperti cuaca panas dan cerah, mendorong keadaan emosi yang positif dalam diri pendengar, yang seterusnya membawa mereka memilih untuk mendengar muzik yang bertenaga dan positif, yang berpotensi untuk dipadankan dengan mood semasa mereka,” Dr Manuel Anglada-Tort berkata dalam satu kenyataan.

Tetapi bagaimana pula dengan lagu-lagu yang lebih sayu dan bertempo perlahan? Adakah ia dikaitkan dengan cuaca yang lebih ribut dan hujan? Nampaknya tidak.

Para penyelidik menunjukkan dalam kajian mereka, yang hasilnya diterbitkan dalam Sumber Terbuka Royal Society jurnal, bahawa kejayaan lagu-lagu ini sama sekali tidak dikaitkan dengan cuaca.

Mendengar lagu sedih atau perlahan lebih berkaitan dengan keadaan fikiran kita sekarang berbanding keadaan cuaca. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment