Azizulhasni untuk bertemu penyelaras Road To Gold minggu hadapan

Donna

KUALA LUMPUR, 23 Jun — Jaguh berbasikal trek negara Datuk Mohd Azizulhasni Awang akan mengadakan pertemuan dengan penyelaras program jawatankuasa Road To Gold (RTG) Datuk Stuart Ramalingam minggu depan, bagi membincangkan segala keperluan dan kebajikan yang beliau perlukan.

Pelumba berusia 35 tahun itu berkata, keputusan pertemuan itu penting bagi membolehkannya terus mempamerkan aksi terbaik apabila menyahut cabaran negara di pentas antarabangsa.

“Saya sepatutnya berjumpa dengan (RTG) beberapa hari lalu, tetapi jadual saya agak padat jadi saya hanya tahu permintaan yang diluluskan melalui akhbar dan portal berita dan hanya akan bertemu dengan Stuart pada awal minggu depan.

“Jadi buat masa ini saya tidak tahu secara terperinci (maklumat mengenai permintaan yang diluluskan),” katanya selepas menghadiri Majlis Sambutan Hari Olimpik 2023: Majlis Olimpik Malaysia-Kementerian Pendidikan di Sekolah Sukan Bukit Jalil di sini hari ini.

Pada Isnin (19 Jun), jawatankuasa RTG bersetuju untuk memenuhi semua permintaan yang dibuat oleh juara berbasikal yang sinonim dengan nama samaran “The Pocket Rocketman” untuk memastikan pelumba itu mendapat segala yang diperlukan untuk berada dalam prestasi terbaik menjelang Sukan Olimpik Paris 2024.

Mohd Azizulhasni sebelum ini dilaporkan melahirkan rasa kecewa terhadap Majlis Sukan Negara (MSN) yang gagal menyediakan sistem sokongan lengkap di sini sebagai persiapan menghadapi Sukan Olimpik.

Juara Dunia Berbasikal Trek Keirin 2017 itu berkata beberapa siri perbincangan telah diadakan dengan NSC pada tahun sebelum dia pulang dari pangkalan latihannya di Melbourne, Australia ke Velodrom Nasional di Nilai awal tahun ini, namun setakat ini tiada penyelesaian ditemui.

Dalam perkembangan lain, dia melahirkan rasa terima kasih di atas semua kerja keras yang difikirkannya berbaloi apabila kedudukan Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI) terbarunya meningkat untuk acara keirin dan pecut.

“Saya tidak bimbang tentang ranking kerana saya memang ponteng musim lalu, tetapi sebaik sahaja saya bermula dan kini menjadi nombor tiga dunia, ia telah menaikkan semangat saya. Kedudukan ini menunjukkan pasukan berbasikal berada di landasan untuk ke Sukan Olimpik,” katanya.

Kedudukan pemenang pingat perak keirin Olimpik Tokyo 2020 meningkat daripada tangga ke-10 kepada ketiga di belakang pelumba Australia Matthew Richardson yang berada di tempat kedua dalam acara keirin semalam, manakala juara dunia dari Belanda, Harrie Lavreysen di tempat pertama.

Bagi acara pecut, pelumba kelahiran Dungun itu melonjak dari kedudukan ke-19 untuk menduduki tempat keenam di belakang pelumba Israel, Mikhail Yakovlev di kedudukan kelima dan pelumba Jepun, Kaiya Ota di kedudukan keempat.

Azizul sebelum ini menjalani pembedahan pada April tahun lalu berikutan masalah jantung jarang dikenali sebagai arteri koronari kanan yang mengalir dari aorta dalam kedudukan ganjil (AAORCA). — Bernama

Related Post

Leave a Comment