Azizulhasni: Saya telah membuktikan kemampuan saya untuk mengejar emas Paris 2024

Donna

NILAI, 19 Jun — Jaguh berbasikal negara Datuk Mohd Azizulhasni Awang menganggap beliau layak menerima sokongan istimewa dalam mengejar pingat emas Olimpik pertama negara yang sukar dicapai pada Sukan Olimpik Paris 2024.

Menurut pelumba berusia 35 tahun itu, dia sudah lama membuktikan kebolehannya dengan muncul juara dunia keirin pada 2017, selain memenangi gangsa Olimpik di Rio 2016 dan perak di Tokyo 2020 untuk menjadi antara pencabar utama di Olimpik Paris. , yang dijadualkan berlangsung dari 26 Julai hingga 8 Ogos tahun depan.

“Saya seorang juara dunia, itu sudah cukup untuk menunjukkan kepada semua orang bahawa saya berhak mendapat layanan terbaik…Untuk berada di Olimpik dan memenangi pingat dua kali bukanlah mudah. Kemudian saya kembali dari pembedahan jantung terbuka dan memenangi dua emas di peringkat Asia.

“Kita seharusnya berbangga, gembira dengan rakyat Malaysia, walaupun dengan saiz saya yang kecil saya boleh mendominasi di peringkat dunia, yang turut memberi inspirasi kepada atlet dan anak muda yang sedang meningkat naik.

“Kalau orang masih abaikan kebolehan dan kemampuan saya, saya tak tahu nak cakap apa. Jika benar saya tidak layak, saya faham, tetapi laluan ke Sukan Olimpik tinggal setahun lebih lagi, ini Olimpik terakhir saya, cuma berikan sokongan yang baik,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di sini.

Lebih seminggu lalu, menerusi laman sosialnya, dia meluahkan rasa kecewanya terhadap Majlis Sukan Negara (MSN) kerana gagal menyediakan sistem sokongan yang lengkap, selepas memindahkan pangkalan latihannya dari Melbourne, Australia ke Velodrom Nasional sejak awal tahun. tahun ini.

Mengulas lanjut, beliau berkata bahawa beliau telah mengadakan perbincangan dengan beberapa pegawai (MSN) baru-baru ini dan tidak menyalahkan keseluruhan MSN, tetapi hanya “beberapa kambing hitam” yang mencemarkan imej majlis.

Pada Kejohanan Berbasikal Trek Asia (ACC) di Velodrom Nasional di sini yang masih berlangsung, Mohd Azizulhasni sekali lagi membuktikan kemampuannya selepas memenangi dua gelaran, dalam acara pecut Rabu dan keirin semalam, sekali gus mencipta legasi tersendiri dengan 12 ACC. pingat emas keseluruhan.

Digelar “The Pocket Rocketman”, dia berkata setahun lalu tidak pernah membayangkan mampu mendominasi pentas Asia sekali lagi pada ACC 2023 dan sehingga kini, dia masih berasa seperti di dalam mimpi.

Ketika itu, menurutnya, dia hanya mampu menyaksikan rakan sepasukannya beraksi di ACC 2022 di New Delhi, India kerana sedang dalam proses pemulihan daripada pembedahan jantung terbuka akibat penyakit jantung yang jarang berlaku di Hospital Epworth Richmond, Melbourne pada 21 April lalu. 2022.

“Pada masa itu, saya berada di bahagian paling bawah dalam hidup saya, bukan hanya kerjaya. Saya masih dalam proses untuk mendapatkan kekuatan, tidak dapat mengayuh, hanya mampu berjalan. Tetapi setelah melihat kembali setahun yang lalu, kini saya bersyukur kepada Allah SWT, saya rasa segala kekuatan datang daripadanya, saya hanya melakukan apa yang perlu.

“Ini adalah persembahan ACC terbaik saya, mungkin ini ACC terakhir saya dan saya memenangi dua emas, apa lagi yang perlu saya tanyakan? Saya hanya mahu menikmati masa ini,” katanya.

Tambahnya, edisi kali ini mungkin penampilan terakhirnya di ACC, kerana dia tidak mahu menyertai pertandingan 2024 yang dijadualkan pada Februari depan di New Delhi bagi mengelak risiko menjelang Sukan Olimpik Paris 2024. — Bernama

Related Post

Leave a Comment