Axelsen mara ke final Terbuka Indonesia, An tersingkir

Donna

JAKARTA, 17 Jun — Pemain nombor satu dunia badminton Viktor Axelsen menewaskan HS Prannoy hari ini untuk memastikan tempatnya di final Terbuka Indonesia, tetapi bintang Korea Selatan yang semakin meningkat, An Se-young tersingkir.

Bintang Denmark, Axelsen, yang memenangi kejohanan itu dua tahun berturut-turut, akan berpeluang menambah satu lagi kes trofinya pada perlawanan akhir esok selepas mengatasi Prannoy dari India 21-15, 21-15 dalam masa 46 minit.

“Untuk dapat bermain final di Istora adalah salah satu impian terbesar saya, anda tahu, impian saya sebagai seorang remaja,” kata pemain berusia 29 tahun itu kepada pemberita selepas perlawanan.

“Jadi untuk berada di sini sekarang, di final sekali lagi, ia adalah sesuatu yang sukar dipercayai.”

Axelsen akan berdepan sama ada pemain nombor dua dunia dan wira kampung halaman Anthony Sinisuka Ginting atau pemain China Li Shi Feng, yang dijadualkan bermain separuh akhir lewat hari ini.

Rentak panas pemain Korea Selatan, An Se Young, dihentikan dengan hebat oleh pemain China, Chen Yu Fei, menduduki tempat keempat dunia, yang menewaskan pemain nombor dua dunia itu dalam dua perlawanan berturut-turut.

Chen bergegas keluar dari pintu gerbang, mengambil perlawanan pertama 21-8 — yang paling rendah yang pernah dijaringkan An dalam permainan sepanjang tahun — sebelum memastikan tiketnya ke final dengan memenangi perlawanan kedua 21-17.

“Dalam perlawanan pertama saya bermain lebih sabar, dan saya rasa lawan saya mungkin letih kerana temponya agak perlahan,” kata Chen kepada pemberita.

Dia akan menentang pemain Sepanyol, Carolina Marin, yang menewaskan pemain Thailand Ratchanok Intanon 21-12, 21-11.

“Saya sangat gembira untuk mara ke final selepas sekian lama,” kata bintang Sepanyol berusia 29 tahun itu kepada pemberita.

“Seperti yang saya katakan semalam, ia hanya untuk mengekalkan fokus dengan cara yang betul. Inilah yang saya lakukan dan saya berasa sangat gembira.”

Marin kembali ke gelanggang pada Mei selepas mengalami kecederaan lutut ngeri yang menghalangnya daripada beraksi selama lebih setahun dan memaksanya terlepas Sukan Olimpik Tokyo. — AFP

Related Post

Leave a Comment