Atlet positif doping mesti membalas surat tunjuk sebab sebelum 11 Julai

Donna

PUTRAJAYA, 3 Julai — Atlet yang gagal ujian doping pada Kejohanan Balapan dan Padang Persekutuan Olahraga Malaysia (MAF) 2023 diberi tempoh sehingga 11 Julai untuk menjawab surat tunjuk sebab daripada Agensi Anti Doping Malaysia (Adamas). .

Pengarah Adamas, Azura Abidin berkata, sekiranya atlet itu tidak berbuat demikian pada tarikh akhir, Adamas akan menjalankan siasatan sebelum mengadakan perbicaraan terhadap orang itu.

“Buat masa ini, atlet perlu menjawab surat tunjuk sebab dan mencabar ujian sampel B. Tarikh akhir ialah 5 petang pada 11 Julai.

“Jika atlet memberi alasan dan ujian sampel B, maka kita akan siasat. Jika tidak, selepas 11 Julai kami akan segera mengenakan penalti,” katanya selepas Majlis Menandatangani Pengisytiharan Sokongan Kod Sukan Selamat Bersama Adamas, Pegawai Kawalan Doping (DCO) dan Pendidik Anti-Doping di sini hari ini.

Majlis itu disaksikan oleh Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh.

Pada Jun lalu, Adamas mengumumkan insiden doping membabitkan seorang atlet semasa Kejohanan Balapan dan Padang MAF 2023 di Stadium Mini MSN, Bukit Jalil Februari lalu.

Tanpa mendedahkan butiran mengenai atlet itu, Adamas mengesahkan bahawa keputusannya adalah positif untuk penggunaan bahan terlarang atau Adverse Analytical Finding (AAF) untuk sibutramine.

Susulan itu, atlet itu digantung sementara daripada menyertai sebarang pertemuan sehingga keputusan proses pendengaran diumumkan.

Sementara itu, Azura berkata semua atlet yang akan menggalas cabaran Malaysia pada Sukan Asia 2022 di Hangzhou, China perlu menjalani kursus dalam talian Anti-Doping Education and Learning (ADEL) oleh Agensi Anti-Doping Dunia (WADA) sebagai syarat wajib untuk menyertainya. dalam Sukan tersebut.

Beliau berkata perkara itu adalah keperluan Majlis Olimpik Asia (OCA) untuk semua atlet dan mereka perlu mendapatkan sijil kursus sebelum ke temasya berprestij itu.

“Selepas itu, Adamas diminta mengemas kini data kepada urusetia di OCA supaya mereka tahu atlet yang ingin ke Sukan Asia telah menjalani kursus ini,” katanya.

Sukan Asia 2022 akan berlangsung dari 23 September hingga 8 Oktober. — Bernama

Related Post

Leave a Comment