Asus ROG Ally Malaysia: Semua yang anda perlu tahu (VIDEO)

Donna

KUALA LUMPUR, 20 Jun ― Hanya lebih sebulan sejak ia pertama kali muncul di pentas global, the Sekutu ROG akhirnya mendarat di pantai kita. Konsol pegang tangan permainan baharu daripada Asus pastinya akan menarik minat ramai pemain di luar sana, terutamanya memandangkan Valve Steam Deck tidak pernah sampai ke Malaysia dalam sebarang kapasiti rasmi.

Harga dan ketersediaan Asus ROG Ally Malaysia

Asus ROG Ally kini boleh dibeli pada harga RM3,299, dengan hanya satu model yang memuatkan pemproses AMD Ryzen Z1 Extreme dengan 16GB RAM dan 512GB SSD. Anda juga boleh memilih untuk mendapatkan aksesori tambahan untuk pegang tangan baharu anda, termasuk ROG Ally Travel Case berharga RM199 dan ROG Gaming Charger Dock berharga RM299.

Sebagai sebahagian daripada promosi jualan pertama mereka, jika anda mendapatkan ROG Ally daripada Asus Malaysia eStore, anda juga boleh mendapatkannya bersama sarung perjalanan, dok pengecas, sepasang fon telinga wayarles sejati ROG Cetra, Pas Permainan PC selama sembilan bulan dan pelindung skrin, bernilai RM1,299. Ini hanya sementara stok masih ada.

Sekarang jika anda benar-benar ingin meningkatkan keupayaan permainan ROG Ally, anda juga boleh melihat untuk mendapatkan salah satu kad grafik luaran Asus walaupun ambil perhatian bahawa ini adalah GPU gred komputer riba yang ditempatkan dalam casis luaran. ROG XG Mobile bagaimanapun tidak akan murah, dengan Asus Malaysia kini menjual tiga model:

• XG Mudah Alih NVIDIA GeForce RTX 4090 (GC33Y) – RM9,999

• XG Mudah Alih NVIDIA GeForce RTX 3080 (GC31S) – RM7,999

• XG Mudah Alih AMD Radeon RX 6850M XT (GC32L) – RM6,999

Secara terangnya, anda boleh menjimatkan sehingga RM2,000 jika anda mendapatkan ROG Ally daripada eStore mereka bersama sama ada RTX 3080 atau RX 6850M XT eGPU, bermakna mereka akan menelan kos masing-masing RM5,999 dan RM4,999.

Selain itu, mulai 1 Julai dan seterusnya Asus akan mengadakan jerayawara di Plaza Lowyat. Semasa jerayawara itu, 100 pembeli terawal juga akan berpeluang mendapatkan bungkusan yang dinyatakan di atas bernilai RM1,299, dan juga berpeluang memenangi cabutan bertuah dengan hadiah bernilai sehingga RM6,999. Sebagai alternatif, jika anda mendapatkan ROG Ally di salah satu pengedar sah mereka, mulai 1 Julai dan seterusnya ia akan disertakan dengan Pas Permainan PC selama sembilan bulan.

Spesifikasi dan ciri Asus ROG Ally

Memandangkan Asus ingin menyerlahkan, perbezaan paling jelas antara Steam Deck dan ROG Allynya sendiri ialah yang kedua menjalankan Windows 11 di luar kotak. Ini memberikannya keserasian paling tinggi dengan mana-mana permainan yang mungkin anda sudah mainkan pada PC anda, kerana hampir semua perkara yang anda boleh jalankan pada Windows harus berfungsi di sini. Selain itu, Asus telah menambah perisian Armory Crate SE sendiri, memberikannya pengalaman UI yang lebih seperti konsol untuk navigasi yang mudah dan tweak prestasi.

Di bawah hud sementara itu ROG Ally dikuasakan oleh siri pemproses Ryzen Z1 terbaru AMD, dengan model asas menampilkan Ryzen Z1 dengan enam teras CPU dan empat unit pengiraan RDNA 3 dalam grafik bersepadunya. Walau bagaimanapun, satu-satunya model yang terdapat di Malaysia ialah model dengan Ryzen Z1 Extreme yang lebih berkuasa, dengan lapan teras CPU dengan 12 unit pengiraan RDNA 3. Ini dipadankan dengan RAM LPDDR5 16GB 6400MHz dan SSD PCIe Gen4 512GB. Memastikan lampu menyala sementara itu ialah bateri 40Wj dengan pengecasan pantas 65W.

Paparannya pula ialah paparan skrin sentuh IPS 7-inci 1080p yang turut mempunyai sokongan untuk kadar penyegaran 120Hz, kecerahan puncak 500nits dan masa tindak balas 7ms. Anda juga akan menemui liputan penuh gamut warna sRGB di sini bersama-sama dengan lapisan Corning Gorilla Glass Victus di atasnya untuk rintangan calar. Dengan berat hanya 608g, ia membolehkan permainan mudah alih menggunakan pengawal terbina dalam yang sepatutnya biasa kepada pengguna pengawal Xbox dengan susun atur ABXY, dwi kayu bedik, D-pad, butang bahu dan pencetus serta dayung di bahagian belakang. Terdapat tekstur kalis gelincir juga untuk cengkaman yang lebih mudah semasa bermain permainan.

Ciri nota lain termasuk sokongan WiFi 6E dan Bluetooth 5.2, pencahayaan RGB di sekeliling kayu bedik, pembesar suara stereo dan pembaca cap jari untuk Windows Hello. Terdapat juga slot kad mikroSD, bersama-sama dengan port USB-C, bicu fon kepala 3.5mm dan port ROG XG Mobile milik Asus untuk menyambungkan kad grafik luaran pilihan. Walaupun Asus sendiri akan menjadi orang pertama yang mengakui bahawa anda tidak akan dapat menolak tetapan tinggi pada tajuk triple-A seperti Cyberpunk 2077, dengan kad grafik ROG XG Mobile anda sepatutnya tidak menghadapi masalah untuk menghidupkan tetapan. ― SoyaCincau

Related Post

Leave a Comment