AS membuka siasatan keselamatan ke dalam Hyundai Ioniq 5 EV atas laporan kehilangan kuasa

Donna

WASHINGTON, 20 Jun — Pengawal selia keselamatan auto AS sedang menyiasat hampir 40,000 kenderaan elektrik Hyundai Ioniq 5 berhubung laporan kehilangan kuasa semasa memandu terikat dengan isu pengecasan bateri.

Siasatan awal Pentadbiran Keselamatan Lalu Lintas Lebuhraya Kebangsaan meliputi kenderaan model tahun 2022 selepas ia menerima 30 aduan pengguna yang mendakwa kehilangan pecutan. Agensi itu berkata ramai pengguna melaporkan bunyi letupan yang kuat diikuti dengan amaran yang dipaparkan pada papan pemuka mereka, dan serta-merta mengalami kehilangan kuasa yang terdiri daripada pengurangan dalam pecutan kepada kehilangan sepenuhnya.

NHTSA berkata ia mengetahui daripada Hyundai kegagalan itu berkaitan dengan Unit Kawalan Pengecasan Bersepadu (ICCU) yang bertanggungjawab untuk menjana kuasa kedua-dua kenderaan elektrik utama dan bateri 12 volt voltan rendah.

Semakan awal menunjukkan terlalu banyak arus dalam unit boleh merosakkan transistor, mengakibatkan ketidakupayaan untuk mengecas semula bateri 12V, kata NHTSA.

Hyundai berkata semalam ia melancarkan kempen perkhidmatan pada Julai yang akan mengemas kini perisian kenderaan yang terjejas dan menggantikan ICCU jika perlu. “Kami menghargai hubungan kerjasama kami dengan NHTSA dan telah terlibat dalam dialog yang kerap, terbuka dan telus dengan agensi mengenai topik ini,” kata pembuat kereta Korea itu, sambil menambah ia bekerjasama sepenuhnya.

NHTSA menjalankan beberapa temu bual pemilik yang mengesahkan pelbagai kehilangan kuasa dan selang masa yang berbeza-beza antara mesej amaran dan kehilangan kuasa tetapi tidak melaporkan sebarang ranap atau kecederaan yang berkaitan dengan isu itu.

Satu aduan melaporkan seorang pemandu memandu sejauh 120 km sejam di lebuh raya menggunakan bantuan lebuh raya canggih dan “kereta itu menjadi tidak bertindak balas sepenuhnya.” Pemandu itu menambah bahawa terdapat sebuah trak separuh treler di belakangnya “dan satu di sebelah kanan saya di lorong perlahan. Kereta berhenti memecut, dan saya tidak dapat meneruskan pemanduan. Saya terpaksa pergi ke pantai untuk berhenti di tepi lebuh raya.”

Menurut aduan lain pada bulan Februari, seorang pemandu di lebuh raya di Santa Maria, California, mendengar bunyi dentuman kuat dari kereta saya dan “dalam beberapa saat kereta saya kehilangan kelajuan dengan cepat, dari 55 mph kepada 25 kemudian satu saat kemudian 22 mph. ” — Reuters

Related Post

Leave a Comment